Учените са създали първата мащабна карта на микроскопични водорасли на

...
Учените са създали първата мащабна карта на микроскопични водорасли на
Коментари Харесай

Зелени водорасли оцветиха Антарктида

Учените са основали първата огромна карта на микроскопични водорасли на Антарктическия полуостров. Те цъфтят по повърхността на топящия се сняг, оцветявайки го в зелено и по този начин евентуално основават източник на храна за други типове, написа The Guardian.
Британският екип, изравен зад проучването, има вяра, че тези цъфтежи ще разширят обсега си в бъдеще, поради световното стопляне.

В някои региони едноклетъчните форми на живот са толкоз начесто, че оцветяват снега в блестящо зелено и това може да се следи даже от космоса, сочи изследването, оповестено в сряда в списанието Nature Communications.

Биолози от Университета в Кеймбридж и Британската институция за антарктически изследвания прекараха шест години в разбори и наблюдения на зелените снежни водорасли, употребявайки композиция от сателитни данни и наблюдаване на земята. Резултатът е първата огромна карта на водораслите на полуострова, която ще бъде употребена като база за оценка на скоростта, с която белият континент става зелен заради климатичната рецесия и към този момент предлага храна за други типове.

Учените към този момент знаеха, че водораслите са се свързали с дребни гъбични спори и бактерии. „ Това е обща система, която евентуално може да образува нови местообитания. Някъде това би било началото на нова екосистема ", споделя Мат Дейви от Университета в Кеймбридж, един от учените, които управляват проучването. Той разказва картата на водораслите като изчезналото до момента парче от мозайката на въглеродния цикъл в Антарктида.

Идентифицирани са 1679 обособени цъфтежа на зелени снежни водорасли, които общо покриват повърхност от 1,9 квадратни километра. Според учените, водораслите сега всмукват равнища на въглероден диоксид, еквивалентни на 875 000 междинни пътувания с кола из Обединеното кралство.

Почти две трети от цъфтящите зелени водорасли са открити на дребни, ниско ситуирани острови към полуострова, който е измежду подложените на най-интензивните стопляния в света региони и на все нови и нови температурни върхове. Снежните водорасли са по-малко забележими в по-студените, южни региони.

Учените са следили промени и в разпространяването на зеления лишей и мъх, само че те порастват извънредно постепенно спрямо водораслите. В бъдеще откривателите ще мерят алените и оранжевите водорасли и ще пресмятат по какъв начин съществуването на такива цветни форми може да повлияе на отразяващото топлината качество на албедото на снега.

Справка
Албедото характеризира отражателната дарба на повърхността на телата и съставлява отношението на количеството отразена слънчева радиация от естествена или изкуствена повърхнина към количеството радиация, постъпваща към нея. Албедото зависи от типа и положението на отразяващата повърхнина и от изменението на слънчевия набор и ъгъла на рухване на слънчевите лъчи. То се трансформира денем и в разнообразни интервали на годината. Албедото на планетата Земя е отношението на отразената от Земното кълбо, дружно с атмосферата, слънчева радиация към радиацията, която постъпва на горната граница на атмосферата.
Wikipedia

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР