Учените са регистрирали най-мощното изригване, наблюдавано някога на Проксима Кентавър,

...
Учените са регистрирали най-мощното изригване, наблюдавано някога на Проксима Кентавър,
Коментари Харесай

Проксима Кентавър изригнала мощно преди 2 години

Учените са записали най-мощното изригване, следено в миналото на Проксима Кентавър, най-близката звезда до Слънчевата система. Резултатите от проучването са оповестени в The Astrophysical Journal Letters в края на април, макар че феноменалното събитие е било следено на 1 май 2019 година
Астрофизикът от CU Boulder Мередит Макгрегър Университета на Колорадо Боулдър изясни, че Проксима Кентавър е дребна, само че могъща звезда. Тя се намира единствено на четири светлинни години или на повече от 20 трилиона благи от нашето Слънце и към нея обикалят най-малко две планети, едната от които - Proxima Centauri b, прилича Земята, само че да има живот там е малко евентуално, защото червени джуджета като Проксима Кентавър са много " избухливи ".
Астрономите следили Proxima Centauri в продължение на 40 часа с девет телескопа на земята и в космоса. В наблюденията били включени галактическият телескоп Хъбъл, радиотелескопният комплекс ALMA и галактическата обсерватория TESS. През това време звездата " родила " ярка светлина, която е една от най-силните, записани в Млечния път. 
При ултравиолетовите талази светилото станало по-ярко 14 хиляди пъти за няколко секунди.Изригването е траяло единствено седем секунди. Въпреки че не провокирало прекомерно мощна и ярка светлина, при протуберанса се е отделило голямо количество сила под формата на ултравиолетова и милиметрова вълна. Като цяло следеното изригване е към 100 пъти по-мощно от всяко друго сходно, следено на Слънцето от Земята.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР