Учените са разгадали тайната зад способността на златните рибки да

...
Учените са разгадали тайната зад способността на златните рибки да
Коментари Харесай

Златните рибки правят алкохол за зимата

Учените са разгадали тайната зад способността на златните рибки да оцелеят в ледените езера през зимата. След години на усърдна работа те най-накрая са разбрали по какъв начин и за какво тези риби трансформират млечната киселина в телата си в алкохол, като средство да останат живи под дебелия лед.

За способността на златните рибки да оцеляват през студените зими в покритите с дебела ледена завивка езера, която блокира достъпа на О2, се знае от десетилетия. Едва в този момент обаче, излиза наяве по какъв начин съумяват, написа на своя уебсайт BBC News.

По време на проучванията учените разкрили, че в организма на някои рибки равнището на алкохол е доста над допустимата законова норма, която не разрешава на хората, използвали алкохол, да карат.

Изследователите настояват, че тяхната работа може да помогне за проучването на въздействията на алкохола при хората.

Учените са знаели за особените качества за оцеляване на златните рибки и техните диви родственици, каракудите, още от 80-те години на предишния век. Хората и множеството гръбначни умират в границите на няколко минути без О2, само че тези риби могат да преживеят месеци в замръзналите водни басейни в Северна Европа.

В своето проучване, оповестено в списание Scientific Reports, екип от учени от Университета в Ливърпул, Англия изясняват за какво, както и разказват молекулния механизъм зад странната дарба, която стои в дъното на това.

Повечето животни имат един единствен набор от протеини, които придвижват въглехидратите до митохондриите, които са източник на сила за клетките. При липса на О2 използваните въглехидрати създават млечна киселина, която златните рибки не могат да отделят и която ги убива в границите на минути. За благополучие, рибите, за разлика от всички останали, имат втори набор протеини, които стартират работа когато няма О2 и трансформират млечната киселина в алкохол, който се извежда през хрилете.

"Вторият набор протеини се задейства единствено при липса на О2 " - изяснява Майкъл Беренбринк от Университета в Ливърпул. "Ледената завивка прекъсва достъпа на въздух за рибите, тъй че, когато езерото се покрие с лед, рибата използва целия О2 и стартира да създава алкохол ".

Сега учените съумяват да схванат по какъв начин рибата го прави. Животните създава ензим, наименуван перуватдекарбоксилаза, аналог на детайла, който е в дрождите на хмела. Това е първият ензим от тази група, който е открит в гръбначни. ДНК анализът демонстрира, че у златните рибки, златния шаран и други способността да създават алкохол се е развила преди към 8 милиона години.

Колкото по-дълго рибите останат в безвъздушната среда на замръзналото езеро, толкоз е по-високо равнището на алкохола в рибите. "Ако се мери алкохола в кръвта на рибата, ще видите, че доближава над 50 мг на 100 мл, което повече от допустимата граница в Шотландия и Северните европейски страни ", изяснява Беренбринк.

Рибите се безусловно са се напоили до хрилете с алкохол, само че не етанолът ги убива. Ако зимата е прекомерно дълга, те изчерпват питателните субстанции, които съхраняват в черния си дроб и рибите умират.

Учените пресмятат на смешка, какъв брой време е належащо за производството на алкохолна напитка от рибешки изпражнения. "Ако сте ги сложите в халба за бира и я пандизите, ще ви трябват 200 дни, с цел да се увеличи градусът на напитката до 4% ", споделя Беренбринк.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР