Учените са открили специфични гени и анатомични черти, които помагат

...
Учените са открили специфични гени и анатомични черти, които помагат
Коментари Харесай

Учените откриха народ от хора-амфибии

Учените са разкрили характерни гени и анатомични черти, които оказват помощ на една етническа група да устоя дълго време под водата. Обект на проучването са били народа баджо, а учените са изучавали генома им. Тази националност населява крайбрежните региони на Малайзия, Индонезия и Филипините. Наричат хората от нея още "морските роми ", написа Cell.

Народът баджо не се задържа дълго на едно място, а по-голямата част от времето си прекарват в морето на лодки като рядко се връщат на брега. Повече от половината от времето си възрастните представители на племето прекарват под водата.

Международна група учени е изучила хората от племето и е открила, че далакът им е по-голям, в сравнение с при елементарните хора. Именно тази специфичност е типична за морските бозайници. По-голям далак имали и членовете на племето, които водели по-уседнал метод на живот.

ДНК анализът на хората баджо посочил необикновен вид на гена, контролиращ равнището на хормона Т4. Той се отпуска от щитовидната жлеза и усилва скоростта на обмяната на веществата, а това въздейства на скоростта на консумиране на О2.

Сред особеностите на баджо били и гени, които намалявали кръвоснабдяването на крайниците и други не витално значими органи. По този метод оказва помощ за по-добро оросяване на мозъка и сърцето. Освен всичко друго хората баджо имали и присъщ ген, който попречил натрупването на въглерод в кръвта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР