Учените са открили изцяло нов клас антибиотици, които убиват една

...
Учените са открили изцяло нов клас антибиотици, които убиват една
Коментари Харесай

Учените с нов клас антибиотик, който убива бактериите, резистентни към лекарствата

Учените са разкрили напълно нов клас антибиотици, които убиват една от трите бактерии, за които се счита, че съставляват най-голямата опасност за човешкото здраве заради тяхната необятна устойчивост към медикаменти, оповестява The Guardian.

Препаратът Zosurabalpin е в клас антибиотици Carbapenem и съумява да убие мощно резистентните към медикаменти балктерии като Acinetobacter baumannii (Crab) при хора. Лекарството сполучливо се оправя със болести като пневмония и сепсис.

Бактерията Acinetobacter baumannii е класифицирана като патоген с приоритет 1 от СЗО и е една от главните аргументи за увреждащи инфекции при пациенти, изключително тези на вентилатори, и устойчивост към няколко антибиотици.

Проектиран от Roche Pharma Research в Базел, Швейцария, новият антибиотик се назовава Zosurabalpin и съумява да се оправи сполучливо с варианти на CRAB-индуцирана пневмония и сепсис.

„ Acinetobacter baumannii са съществена причина за зараза в лечебните заведения, изключително при хора, които са на белодробни вентилатори “, сподели доктор Андрю Едуардс, старши учител по молекулярна микробиология в Imperial College London, който не е взел участие в проучването.

„ Въпреки че не е нападателен патоген, той е резистентен на голям брой разнообразни антибиотици, което го прави доста сложен за лекуване ”, добави той.

Устойчивите на антибиотици инфекции съставляват сериозна опасност за човешкото здраве – изключително тези, породени от огромна група бактерии, известни като Грам-отрицателни бактерии, които са предпазени от външна обвивка, съдържаща вещество, наречено липополизахарид (LPS).

„ LPS разрешава на бактериите да живеят в сурови среди и също по този начин им разрешава да избегнат офанзивата на нашата имунна система “, сподели доктор Майкъл Лобриц, световен началник на отдела за инфекциозни болести в Roche Pharma Research and Early Development в Базел, Швейцария, който създаде новото лекарство, представен от бТВ.

От 50 години насам не е разработвано ново лекарство за битка с Грам-отрицателните бактерии. В едно от предварителните изследвания за резултатност, екип от Харвардския университет откри, че Zosurabalpin пречи на бактериите да транспортират LPS до външната му обвивка, което го прави уязвим за всевъзможни офанзиви.

Чрез поредност от опити, оповестени в научното списание Nature, проф. Даниел Кане от Харвардския университет сподели, че лекарството предотвратява превозването на LPS до външната мембрана на бактерията, убивайки я. Установява се, че Zosurabalpin доста понижава равнищата на бактерии при мишки с пневмония и предотвратява гибелта на тези със сепсис.

„ Това е първият път, когато открихме нещо, което работи по този метод, тъй че е неповторимо по своя химически състав и механизъм на деяние “, сподели доктор Лобриц.

Междувременно Комитетът по просвета, нововъведения и технологии на Обединеното кралство прикани за стъпки към развиване на вируси, убиващи бактерии – наречени бактериофаги – които биха могли да обезпечат опция на антибиотиците за резистентни инфекции.

В отчет, оповестен в сряда, Комитетът показва, че създаването на фагови лечения е в застои, защото, с цел да влязат в клинични изпитвания, те би трябвало да бъдат създадени по избрани стандарти, само че вложенията в индустриалните предприятия зависят от сполучливите клинични изпитвания.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР