Учените са идентифицирали най-високото място на Земята, до което е

...
Учените са идентифицирали най-високото място на Земята, до което е
Коментари Харесай

Учени: Микропластмасата стигна и до Еверест

Учените са разпознали най-високото място на Земята, до което е достигнала микропластмасата - на надморска височина над 8000 метра, покрай връх Еверест. Взетите проби в планината и в долината под нея разкриват обилни количества полиестерни, акрилни, найлонови и полипропиленови нишки.
Тези материали все по-често се употребяват за изработката на висококачествени външни дрехи, постоянно употребявани от алпинистите, както и при направата на палатките и въжетата за катерене. В резултат на това откривателите допускат, че влакната - някои от тях са открити и на 8440 метра над морското ниво - биха могли да бъдат отделени от по-големи предмети по време на експедициите на алпинистите.
Те обаче допуснаха, че и рисковите ветрове по тези места биха могли да са причина дребните замърсяващи частици да са стигнали до по-високите скатове на планината.
Изследването, оповестено в One Earth, е ръководено от учени от Международното звено за проучване на морските боклуци от университета в Плимут, в екип с специалисти от Англия, Съединени американски щати и Непал. 
Научният помощник и откривател на National Geographic доктор Имоджен Непър, водещият създател на плана, сподели: „ Микропластмасата се генерира от редица източници и доста аспекти от нашето всекидневие могат да доведат до навлизането на микропластмасите в околната среда. През последните няколко години открихме микропластика в проби, събрани по цялата планета - от Арктика до нашите реки и дълбоките морета. Това, че открихме микропластмаси покрай Еверест е навреме увещание, че би трябвало да създадем повече, с цел да защитим околната среда. "
Пробите са събирани през април и май 2019 година, като част от експедицията Perpetual Planet Everest на National Geographic и Rolex и по-късно са оценени в профилирани лабораториии в Плимут.Най-големи количества (79 нишки на литър сняг) са открити в базовия лагер, където експедициите към върха са основани за интервали до 40 дни. Доказателства обаче бяха открити и в лагери 1 и 2 по маршрута за нанагорнище.
Има по-ниски количества микропластмаси в потоци, водещи надолу от планината до националния парк Сагармата, като учените споделят, че това може да се дължи на непрекъснатия воден поток от топящите се ледници в района.Непал към този момент постанова регламенти за експедициите за катерене, с цел да се опита да ограничи екологичните проблеми, основани от отпадъците. 

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР