Учените разработиха био-съвместима микромашина, която може да се имплантира вътре

...
Учените разработиха био-съвместима микромашина, която може да се имплантира вътре
Коментари Харесай

Тази имплант-машина може да доставя лекарства отвътре в тялото

Учените създадоха био-съвместима микромашина, която може да се вгради вътре в тялото, откъдето да работи като безжично здравно устройство и да доставя медикаменти непосредствено под кожата.

Уредът, който е единствено 15 мм дълъг, е в действителност “мека ” версия на часовниковия механизъм Geneva Drive, който се употребява в ръчните часовници от 17 век. Но този път се оказва, че може да се носи и вътре в тялото, освен извън.

Повечето медицински импланти са направени от статични съставни елементи, които не разрешават потреблението на движещи се елементи. И те постоянно употребяват акумулатори или различен тип електроника, които са токсични за тялото.

“Традиционните импланти са направени от силикон и метал, само че не работят с биологични материали, които са доста по-меки и по тази причина ние трябваше да разработим свои лични способи, ” изяснява Самуел Сиа от университета Колумбия.

За да разработят имплант с движещи се елементи, който умерено може да бъде вграден в тялото, екипът на Сиа се е обърнал към хидрогела – материал от полимерни вериги с високо наличие на вода, който е мек, еластичен и високо съчетаем с биологичните тъкани. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР