Учените работят върху нов вид ултравиолетова светлина – далечна UV-C.

...
Учените работят върху нов вид ултравиолетова светлина – далечна UV-C.
Коментари Харесай

Нов вид ултравиолетово излъчване може да ни предпази от следващата пандемия

Учените работят върху нов тип ултравиолетова светлина – далечна UV-C. Тя би могла да бъде извънредно ефикасна за понижаване на предаването на заболявания по въздушно-капков път. Като да вземем за пример COVID-19 и грип, както и за стерилизация на повърхности в лечебните заведения. Има вяра, че тази технология може да помогне за понижаване на рисковете от идната пандемия. През 2020 година изследване сподели, че UV-C с огромен обхват на деяние убива над 99,9% от коронавирусите за 25 минути. А през 2024 година учените демонстрираха, че UV-C с огромен обхват на деяние понижава концентрацията на вирусите, пренасяни по въздуха, с 99,8%. Необходими са обаче повече данни за дълготрайната сигурност на UV-C с огромен обхват на деяние за хората.

Основното ограничаване на актуалните способи за стерилизация е, че повърхностите бързо се замърсяват още веднъж сред циклите на разчистване. Въпреки че обичайна ултравиолетова (UV) светлина е необятно употребена, тя може да повреди кожата и очите. Така че би трябвало да се употребява единствено в празни пространства. Това бързо наново замърсяване изисква непрекъснати способи за стерилизация, които могат да се употребяват даже когато в помещението има хора.

Не е подобен казусът с далечната UV-C заради по-късата дължина на нейната вълна (222 nm) спрямо обичайна бактерицидна UV-C светлина (254 nm). Поради това късата UV-C светлина не прониква толкоз надълбоко в тъканите, колкото обичайна UV светлина. Лабораторните проучвания демонстрират, че светлината с дължина на вълната 222 nm инактивира патогените, пренасяни по въздуха, без евентуално да вреди на живущите. Проучване, оповестено през 2020 година, демонстрира, че далечната UV-C светлина убива над 99,9% от коронавирусите, пренасяни по въздуха, единствено за към 25 минути.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР