Учените прекратяват подаването на задачи към доброволните участнициТърсенето на извънземни

...
Учените прекратяват подаването на задачи към доброволните участнициТърсенето на извънземни
Коментари Харесай

Мрежата за извънземни SETI@home минава в хибернация

Учените приключват подаването на задания към доброволните участници

Търсенето на извънземни е едно от най-сериозните провокации за учените
(снимка: CC0 Public Domain)

С лед съвсем 21 години работа, планът SETI@home приключва главното си занятие – търсенето на извънземни с помощна на доброволци, които отдават част от ресурса на своите компютърни системи за задачите на проучванията.

SETI@home започва през май 1999 година като неповторим за времето си план, в границите на който искащите можеха да дават изчислителната мощност на своите компютри на специфичен програмен продукт за разбор на данни и по този начин да вземат участие в търсенето на следи от извънземни цивилизации.

По-конкретно, доброволческите компютри проучиха данни от радиотелескопа Arecibo, който до неотдавна беше най-големият по рода си, както и от радиотелескопа Green Bank.

С изказване на формалния уебсайт ръководителите на планове оповестиха, че на 31 март ще спрат да изпращат данни на потребителите, участващи в SETI@home. Самият план не се затваря, само че главната му част – доброволческата, стопира да действа.
още по тематиката
Причината е елементарна – това към този момент не е належащо. Благодарение на повече от 100 000 участници, са оценени съвсем всички данни, нужни за работата на учените. И в този момент те ще се съсредоточат върху по-подробната и основна обработка на тези данни.

Авторите на плана показват вяра, че мрежата от консуматори на SETI@home в последна сметка ще бъде включена в други сходни начинания. Хората, които желаят да оказват помощ за развиването на астрономията посредством разпределена изчислителна система, ще могат да създадат това в бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР