Следващата седмица ще бъде нестабилна – жегите ще намалеят, дори

...
Следващата седмица ще бъде нестабилна – жегите ще намалеят, дори
Коментари Харесай

Край на мора след по-малко от 72 часа и се връщат градушките и бурите за няколко дни

Следващата седмица ще бъде нестабилна – жегите ще намалеят, даже тук-там ще бъде хладно

Горещата вълна продължава, само че към този момент се вижда краят ѝ, като времето ще се промени доста през идващите дни, съобщи

През уикенда остава горещо

В събота и неделя ще бъде към момента горещо с дневни температури над 35-38 градуса в низините на страната и до 33-34 градуса по високите западни полета. Препоръчва се на хората, които ще бъдат измежду природата, да се съобразят с високите температури и да не се излагат дълго време на директна слънчева светлина. Особено внимание би трябвало да се обръща на паленето на огън в гората или в полето, защото заплахата от пожари е доста висока.

Спазвайте всички елементарни правила за държание при горещо време – пийте повече вода, не се излагайте директно на слънце във времето от 12 до 18 часа и бъдете изключително деликатни към възрастните и децата.

Започва интервал на несигурно време

В неделя следобяд тук-там в Западна България ще се основат условия за развиване на гръмотевични стихии и валежи.

Това ще бъде единствено началото на един няколкодневен интервал на по-нестабилно време, през който температурите ще се намалят, а гръмотевици, проливни валежи и дори градушки ще се следят още веднъж.

Атмосферното налягане над Балканите ще се намали, а по-хладни въздушни маси от северозапад ще се придвижат към страната, създавайки идеални условия за типични летни стихии с гръмотевици и проливни валежи.

Прогноза за идната седмица

Тези процеси ще стартират последователно в неделя и ще продължат в понеделник и вторник с гръмотевици и валежи. От сряда и изключително в четвъртък чакаме повсеместни валежи и гръмотевици. Необходимо е да следите краткосрочните прогнози на Национален институт по метеорология и хидрология, защото тези процеси са със бурен темперамент и е мъчно да се предвиждат тъкмо, изключително дни напред.

Следващата седмица ще бъде нестабилна – жегите ще намалеят, даже тук-там ще бъде хладно, изключително в четвъртък в западната част на страната. Ще има условия за валежи и гръмотевици, както и за градушки.

Природни феномени през юни

През юни към този момент имахме сходен темперамент на времето – както валежи и гръмотевици, градушки, по този начин и изсъхнало и горещо време. Тази година юни е по-топъл с повече от 2 градуса над нормалното, което го прави един от най-горещите юнски месеци в последните двадесет години. За съпоставяне, през май наблюдавахме противоположното – един от най-хладните майски месеци за последните двадесет години.

Перспективи за юли

Очаква се, че след захлаждането в средата на идната седмица, температурите още веднъж ще се покачат в края на юни. В началото на юли, съгласно средносрочните модели, е допустимо да забележим ново захлаждане, което ще настъпи в първата десетдневка на новия летен месец.

Атмосферната циркулация

Причината за горещото време е атмосферната циркулация, при която сухи и горещи въздушни маси от Северна Африка през Средиземно море доближават Балканите и се придвижват на север към Украйна. В композиция с по-високото атмосферно налягане, това основава условия за повишение на температурите до 40 градуса. В Западна Европа времето е относително хладно, тук-там вали, а температурите са по-ниски. В Централна Европа времето варира сред горещо и хладно, според от придвижването на атмосферните фронтове от Атлантическия океан.

Глобалната приземна температура

Глобалната приземна температура остава непроменена на 14,56 градуса, съгласно профилирания уебсайт temperature.global. Въпреки че сме в сезона на ураганите, в Атлантическия океан към момента няма развъртян вихър, което е извънредно, защото тази година се предвижда по-активен ураганен сезон заради студената фаза на Южната вибрация – Ла Ниня. Ураганният сезон приключва на 30 ноември, тъй че има задоволително време за развиването на урагани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР