Учените предупреждават, че към Земята може да се насочат неизвестен

...
Учените предупреждават, че към Земята може да се насочат неизвестен
Коментари Харесай

Невидими астероиди могат да ударят Земята непредвидено

Учените предизвестяват, че към Земята може да се насочат " незнаен брой " галактически скали, скрити в блясъка на нашето Слънце.

Това е най-големият метеорит, който е удрял Земята от повече от век, само че никой не е видял Челябинския астероид да се доближава. Когато галактическият камък се разруши в Западна Русия през февруари 2013 година, той провокира ударна вълна със силата на 35 атомни бомби като тези в Хирошима и рани повече от 1600 души.

Но по какъв начин по този начин никой не е забелязал астероида с ширина 19 метра, който се е насочвал право към нас? Според специалистите отговорът е, че той е бил прикрит от блясъка на нашето слънце.

Най-лошото е, че той няма да е единственият, като те предизвестяват, че " незнаен " брой галактически камъни може да се насочват към Земята неусетно, съгласно „ Дейли мейл “.

Астероиди с размерите на Челябинския астероид удрят Земята почти на всеки 50-100 години - предизвестява Ричард Мойсъл, началник на отдела за планетарна отбрана на Европейската галактическа организация.

" Нараняванията, породени от въздушни гърмежи или други сходни събития, могат да бъдат предотвратени, в случай че хората са осведомени за идния удар и неговите планирани последствия. С предварителното предизвестие локалните управляващи ще могат да посъветват жителите да се пазят надалеч от прозорците и стъклата ".

И по този начин, по какъв начин астрономите могат да открият тези " невидими " метеорити, които се крият в слънчевия искра?

В края на това десетилетие Европейската галактическа организация ще изстреля в орбита обсерваторията NEOMIR (Near Earth Object Mission in the Infra-red), която ще работи като система за ранно предизвестие за разкриване и наблюдаване на метеорити, приближаващи се към Земята откъм Слънцето. NEOMIR ще бъде ситуирана в точката на Лагранж " L1 " сред Земята и Слънцето. Необезпокояван от земната атмосфера, неговият инфрачервен телескоп ще може да открива метеорити с размери над 20 метра, които сега се крият под слънчевата светлина.

Моисъл добави: " Предстоящата задача NEOMIR на ЕКА ще открива метеорити като Челябинск, идващи от същата област на небето, от която идва и Слънцето, като по този метод ще запълни жизненоважна празнота в сегашните ни благоприятни условия за прогнозиране и обмисляне на рискови удари “.

Космическата организация признава, че съществува възможност метеорит, даже по-голям от този, който NEOMIR ще може да открие, да се удари в Земята, само че сходен сюжет е по-малко евентуален. Това е по този начин, тъй като колкото по-голям е метеоритът, толкоз по-малко са те в Слънчевата система и толкоз по-лесно се откриват. Дотолкова, че съвсем всички метеорити с широчина над един километър към този момент са открити.

Скот Шепърд от Научния институт " Карнеги " във Вашингтон сподели, че откриването на близки до Земята обекти (NEOs) едвам в този момент стартира, частично заради историята на нашите обсерватории. Повечето телескопи гледат настрана от нашата планета, с цел да могат да избегнат отблясъците на Слънцето. Но новите изследвания стартират да гледат в друга посока и разкриват от ден на ден NEOs - в това число и невиждани до момента метеорити.

„ Нови телескопични изследвания самоуверено се насочват към слънчевия искра и търсят метеорити към Слънцето по време на здрач “, написа Шепърд предходната година в колонка в списание Science. " Тези изследвания са разкрили доста неоткрити до момента метеорити навътре в Земята “.

Сред откритията са първият метеорит с вътрешна за Венера орбита - наименуван Ayló`chaxnim 2020 AV2 - и метеоритът, който сега има най-краткия прочут орбитален интервал към Слънцето, наименуван 2021 PH27. Моделирането предвиждаше, че тези галактически скали би трябвало да съществуват, само че в този момент телескопите фактически стартират да удостоверяват тяхното наличие.

По данни на НАСА съществуват повече от 26 000 близки до Земята метеорити, макар че единствено към 10 000 от тях са с размери над 140 м.

През 2026 година се чака да бъде изстрелян галактическият телескоп на американската галактическа организация Near-Earth Object Surveyor (NEO Surveyor), който ще помогне за откриването на повече такива метеорити. Той ще бъде ситуиран сред Земята и Слънцето, с цел да може по-добре да се виждат галактически скали, които в този момент не могат да бъдат видени заради ситуацията им в космоса.

Според финансирани от НАСА специалисти някои метеорити могат да се " промъкнат " към нас и с помощта на въртенето на Земята, която ги кара да наподобяват по този начин, като че ли съвсем не се движат, което ги прави сложни за разкриване.

Учените изследваха по какъв начин телескопите съвсем са пропуснали огромен метеорит, който се е доближил на 43 500 благи от Земята през 2019 година Космическата канара, наречена " 2019 OK ", е първият обект с подобен размер, който се е доближил толкоз покрай нашата планета от 1908 година насам - само че беше видян единствено 24 часа преди най-близкото си доближаване. Екипът откри, че повода за това е, че той се е движил към нас по подобен метод, че придвижването му по нощното небе е било обезвредено от въртенето на Земята.

Планетарната защита е значима тематика през последните 12 месеца, частично поради амбициозната задача на НАСА " Тест за двойно пренасочване на метеорити " (DART). През септември предходната година галактическият транспортен съд DART съзнателно се блъсна в Диморфос, астероидната луна в двойната астероидна система Дидимос. Макар че този метеорит не представляваше опасност за Земята, вярата е, че триумфът на първия в историята на човечеството тест за планетарна отбрана може да даде план за отбрана на нашата планета от бъдещи закани от космоса. Това беше първото в света тестване на техника за намаляване на кинетичния удар, при което се употребява галактически транспортен съд за отклонение на метеорит посредством смяна на неговата орбита.

Астероидът е огромно парче канара, останало от конфликти или от ранната фаза на Слънчевата система. Повечето от тях се намират сред Марс и Юпитер в Главния пояс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР