Учените откриха нови възможности за разработване на ваксини, давайки надежда

...
Учените откриха нови възможности за разработване на ваксини, давайки надежда
Коментари Харесай

Нещо съвсем ново в медицината: ДНК ваксините

Учените откриха нови благоприятни условия за създаване на ваксини, давайки вяра на милиони хора.

Учени от Масачузетския софтуерен институт и Института „ Рагон “ MGH, MIT и Харвард са създали нова ваксина против SARS-CoV-2, основана на ДНК структури. Тази ваксина провокира мощен имунен отговор, ориентиран съответно към антигените на вируса, като заобикаля ненужните реакции на имунната система.

Новият метод употребява ДНК скелет, върху който са нанесени голям брой копия на вирусния антиген. Тази ваксина, известна като частична ваксина, имитира структурата на вируса. За разлика от протеиновите скелети, употребявани в предходните ваксини, които предизвикваха нежелани имунни реакции, при ДНК скелета това не се случва. Това дава опция на имунната система да се концентрира върху целевия антиген.

Марк Бейт, професор по биологично инженерство в Масачузетския софтуерен институт, акцентира, че ДНК не провокира отклонение на антителата от целевия протеин. Той отбелязва:

„ Можете да си визиите, че В-клетките и имунната система са изцяло фокусирани върху целевия антиген. Точно това желаеме – имунната система да бъде лазерно фокусирана върху антигена, който я интересува “.

Този метод би могъл да опрости създаването на ваксини против вируси, които са сложни за поразяване. Включително ХИВ, грипа и SARS-CoV-2. За разлика от Т-клетките, подтиквани от другите типове ваксини, тези В-клетки могат да се запазят в продължение на десетилетия, осигурявайки дълготрайна отбрана.

Един евентуален проблем при този вид ваксина е, че протеините, употребявани за скелета, постоянно подтикват организма да създава антитела, ориентирани към самия скелет. Това може да разсее имунната система и да отслаби имунния отговор. Използването на ДНК скелет, планиран благодарение на ДНК оригами, обаче разрешава акуратен надзор върху структурата на синтетичната ДНК. Той разрешава на избрани места да се прикрепят разнообразни молекули, като да вземем за пример вирусни антигени.

В изследване от 2020 година Бейт и Даръл Ъруин, професор по биологично инженерство и материалознание в Масачузетския софтуерен институт, демонстрираха, че ДНК скелет, носещ 30 копия на антиген на ХИВ, може да генерира мощен имунен отговор в B-клетки. Отгледани в лаборатория.

В новото проучване учените заменят антигена с протеин, който свързва рецептора на шиповидния протеин на истинския вариант SARS-CoV-2. Мишките, които са били инжектирани с имунизацията, са посочили висока продукция на антитела към протеина във тип на шип, само че не и към ДНК скелета.

Изследването е финансирано в огромна степен от Националния институт по опазване на здравето, Националната научна фондация и програмата Fast Grants.

Това е един напълно нов метод за основаване на напълно нов тип ваксини – ДНК имунизациите. Ако всичко премине удачно ще могат с лекост да бъдат избягвани заболявания като KOVID-19 и даже вездесъщия грип.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР