Учените откриха астрономически обект, който никога досега не е наблюдаван.

...
Учените откриха астрономически обект, който никога досега не е наблюдаван.
Коментари Харесай

Откриването на „черна неутронна звезда“ променя астрономията

Учените откриха астрономически обект, който в никакъв случай до момента не е следен. Той е по-масивен от плътните звезди, известни като „ неутронни звезди “, само че има по-малка маса от черните дупки. Такива „ черни неутронни звезди “ не се смятаха за вероятни и съществуването им ще значи, че концепциите за това по какъв начин се образуват неутронни звезди и черни дупки, би трябвало да бъдат преосмислени.

Откритието е направено от интернационален екип, употребяващ гравитационни детектори за талази в Съединени американски щати и Италия.
Чарли Хой, от Университета в Кардиф, Англия, участващ в изследването, съобщи, че новото изобретение ще преобрази нашето досегашно схващане.

„ Не можем да изключим никакви благоприятни условия “, споделя той пред BBC News. „ Ние не знаем какво е това и по тази причина е толкоз вълнуващо, тъй като в действителност трансформира нашето поле. “

Международната група разполага с лазерни детектори, дълги няколко километра, които са в положение да открият минутни пулсации в пространството и времето, породени от конфликта на солидни обекти във Вселената. Събраните данни могат да бъдат употребявани за установяване на масата на тези обекти.

Миналия август инструментите откриха конфликт на черна дупка 23 пъти по-голяма от масата на нашето Слънце с обект от 2,6 слънчеви маси. Това прави по-лекия обект по-масивен от най-тежкия вид мъртва звезда или неутронна звезда, следен по-рано – от малко над две слънчеви маси. Но също по този начин беше по-лек от най-леката черна дупка, следена преди – от към пет слънчеви маси.

Астрономите са търсили такива обекти в това, което са нарекли „ всеобща бездна “. В публикация в списание The Astrophysical Journal Letters, изследователският екип счита, че от всички благоприятни условия обектът най-вероятно е светла черна дупка, само че те не изключват други разновидности.

След като се е сблъскал с огромната черна дупка, обектът към този момент не съществува. Въпреки това би трябвало да има спомагателни благоприятни условия да се научи повече за тези обекти на всеобща бездна от бъдещи конфликти, съгласно проф. Стивън Феърхърст, също от Кардиф.

„ За нас е предизвикателство да определим какво е това “, сподели той пред BBC News. „ Това ли е най-леката черна дупка в миналото или това е най-тежката неутронна звезда в миналото? “

Ако става въпрос за светла черна дупка, тогава няма открита доктрина по какъв начин би могъл да се развие подобен обект. Но сътрудника на проф. Феърхърст, проф. Фабио Антониони, предложи доктрина, че слънчева система с три звезди може да докара до образуването на светли черни дупки. Идеите му получават все по-голямо внимание след новото изобретение. Ако обаче този нов клас обект е тежка неутронна звезда, тогава теориите за метода им на образуване също може да се наложи да бъдат преразгледани, съгласно проф. Бернар Шуц от Института за гравитационна физика „ Макс Планк “ в Потсдам, Германия.

„ Не знаем доста за нуклеарната физика на неутронните звезди. Така че хората, които ги проучват с екзотични уравнения, които изясняват какво става вътре в тях, може би си мислят, че това е доказателство, че можем да получим доста по-тежки неутронни звезди. “

Смята се, че както черните дупки, по този начин и неутронните звезди се образуват, когато звездите изчерпват силата, горивото си и умират. Ако е доста огромна звезда, тя се срутва и образува черна дупка, обект с такава мощна гравитационна мощ, че даже светлината не може да избяга от хватката му.

Ако стартовата звезда е под избрана маса, един вид е тя да се срине в плътна топка, формирана напълно от частици, наречени неутрони, които се намират вътре в сърцето на атомите. Материалът, от който са формирани неутронните звезди, е по този начин компактен, че една чаена лъжичка от него би тежала 10 милиона тона.

Неутронната звезда също има мощна гравитация, която я държи с висока компактност, само че мощ сред неутроните, наречена нуклеарна мощна мощ, изтласква частиците на разстояние, противодействайки на гравитационната мощ.

Настоящите теории допускат, че гравитационната мощ би преодоляла нуклеарната мощ, в случай че неутронната звезда е по-голяма от две слънчеви маси – и ще я накара да се срине в черна дупка.

Според проф. Нилс Андерсон от университета в Саутхемптън, в случай че мистериозният обект е тежка неутронна звезда, тогава теоретиците ще би трябвало да премислят какво се случва в тези обекти.

„ Ядрената физика не е прецизна просвета, където знаем всичко “, споделя той. „ Ние не знаем по какъв начин нуклеарната мощна мощ работи при рисковите условия, които съществуват в неутронна звезда. Така че всяка доктрина, която имаме сега, за това какво се случва вътре в една неутронна звезда, има известна неустановеност. “

Проф. Шейла Роуън, шеф на Института за гравитационни проучвания на Университета в Глазгоу (IGR) споделя, че откритието провокира актуалните теоретични модели. „ Ще би трябвало да се подхващат още галактически наблюдения и проучвания, с цел да се откри дали този нов обект в действителност е нещо, което в никакъв случай не е било следено или вместо това може да бъде най-леката черна дупка, откривана в миналото. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР