Учените отдавна знаят, че дългият престой в космоса води до

...
Учените отдавна знаят, че дългият престой в космоса води до
Коментари Харесай

Престоят в космоса води до генетични промени при астронавтите

Учените от дълго време знаят, че дългият престой в космоса води до съществени проблеми за тялото. Сега обаче, ново проучване демонстрира, че престоят в космоса може да промени и гените на астронавта.

Скот Кели, астронавтът прекарал една година в космоса има брат близнак. Двамата са изследвани, с цел да се види какво въздействие е оказал престоят на Скот върху него. Учените разкрили, че престоят в космоса, предизвиква метилирането, което е биологичният развой на включване и изключване на гените.

Най обикновено метилиране е свързването на един въглероден и три водородни атома (наречени метилова група) с друга молекула. Отстраняването на метиловата група се назовава деметилиране. Мислете за милиарди дребни „ включвания и изключвания ” в тялото ви, които управляват всичко – от вашия отговор на напрежението и по какъв начин тялото ви прави сила от храната, до химията на мозъка и детоксикацията. Това е метилиране и деметилиране. Процес на метилиране на ДНК, където към ДНК се прибавят химически молекули, „ включващи “ или „ изключващи “ някои гени. Точно този развой се подтиква при по-дълъг престой в космоса.

„ Най-вълнуващото нещо, което открихме при проучването на близнаците е в региона на генните промени провокирани от престоя в космоса. Убедихме се, че откакто тялото се озове в космоса настава нещо като детонация, като фойерверки “, споделя Крис Мейсън, водещият академик в плана изследващ близнаците.

„ Веднага откакто астронавтът се озове в космоса стартират хиляди генни промени и част от тези промени не престават краткотрайно и след връщане на Земята “, продължава Мейсън.

Макар проучването да продължава, към този момент е ясно, че то ще промени разбирането за рисковете на молекулярно равнище от пътешестване в космоса. Учените обаче чакат да намерят и решение на някои от проблемите.

© NASA

Изследването стана действителност откакто Скот Кели престоя в космоса 340 дни на борда на Международната галактическа станция.

След завръщането му на Земята, учените са взели редица проби от неговите органи. На същата процедура е бил подложен и Марк Кели, неговият брат близнак, който през тези 340 дни си е бил на Земята. Така на учените се удава незаменима опция да сравнят ДНК профилите на двамата.

Друга забележима смяна, с изключение на тази на генно ниво, е стопяващата се маса мускули на индивида след престой в космоса. Според откривателите, единствено за три месеца в космоса, астронавт с мускулна маса на 20 годишен се трансформира в 60 годишен човек във връзка с мускулната маса. За да не се случва това, астронавтите имат специфични двигателни стратегии в космоса, при които се натоварват с разнообразни двигателни извършения всекидневно в продължение на 2-3 часа.

Според НАСА, крайните заключения от това проучване, които ще бъдат оповестени идната година, ще бъдат в основата на решението за пилотирана задача до Марс.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР