Учените от университета на Кайро и парижкия Институт за иновации

...
Учените от университета на Кайро и парижкия Институт за иновации
Коментари Харесай

Фараонът изчезнал от пирамидата

Учените от университета на Кайро и парижкия Институт за нововъведения с поддръжката на Министерството на древностите на Египет за първи път сканираха пирамида благодарение на галактически лъчи, оповестява Discovery.

Обект на проучване станала Наклонената пирамида – египетска пирамида в Дашур, чието създаване се приписва на фараона Снофру (XXVI в. пр.н.е.). Снофру е създател на IV династия на „ фараоните, строители на пирамиди “, управлявал 24 години съгласно Торинския царски папирус.

Технологията на галактическите лъчи е нужна, с цел да се открият секрети пространства в пирамидите. Технологията работи на правилото на рентгеновото сканиране, само че вместо рентгенови лъчи се употребяват мюонни галактически лъчи.

Тези лъчи могат да проникват през камък, глинени тухли и огромните блокове, от които са издигнати пирамидите.

Мюонните телескопи за проучване на пирамидите са издигнати от 800 експерти в региона на астрофизиката, нуклеарната физика и физиката на обикновените частици. Самото проучване е провеждано в границите на плана ScanPyramids.

Сканирането на Наклонената пирамида, което е траяло към четири месеца, е изяснило, че в нея няма остатъци на фараона Снофру, въпреки че преди се е считало, че фараонът почива точно в нея. Също с помощта на технологията на галактическите лъчи е изяснено, че в пирамидата няма никакви скрити камери и пространства.

„ Използването на технологията на галактическите лъчи е огромен пробив – разяснява Мехди Таюби, професор от университета на Кайро и един от откривателите. – Разбрахме, че благодарение на този способ можем да разкрием доста секрети на пирамидите, да вземем за пример скоро да намерим отговор на въпроса, по какъв начин точно са строени те. А като основен резултат от нашата работа аз считам това, че открихме: в Наклонената пирамида няма остатъци на този, в чиято чест тя е била издигната. Това задава нова мистерия: къде почива Снофру? “

Пирамидата носи названието Наклонена, Счупена или Ромбовидна заради своята неправилна форма. Та се отличава от другите пирамиди на Древното царство с това, че има вход освен на северната страна (което е било правило), само че и втори вход, който е открит по-високо на западната страна. Интересно е, че до Наклонената пирамида се намира пирамида сателит за Ка – душата на фараона.

Пирамидата сателит. Wikimedia Commons

Името на Снофру е написано с алена багра на две места в Наклонената пирамида. Неговото име е намерено и на стела в оградата на пирамидата сателит.

Учените оповестяват, че в близко бъдеще със същия способ ще бъдат сканирани и трите други пирамиди – Розовата пирамида (названието е обвързвано с цвета, който каменните блокове получават в лъчите на залязващото слънце, Хеопсовата пирамида и пирамидата на Хефрен.

Проектът ScanPyramids е почнал при започване на 2016 година и съгласно министъра на антиките на Египет с помощта на този план 2016 година ще стане „ специфична в историята на разкриването на тайните на пирамидите “.

По-рано технологията на галактическите лъчи е прилагана за сканиране на пирамиди в Мексико и Белиз.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР