Учените от Националния здравен институт на САЩ предполагат, че РНК

...
Учените от Националния здравен институт на САЩ предполагат, че РНК
Коментари Харесай

Учени твърдят: COVID-19 остава в организма 230 дни

Учените от Националния здравен институт на Съединени американски щати допускат, че РНК на SARS-CoV-2 може да се задържи в човешкия организъм в продължение на 230 дни след появяването на първите признаци на болестта. Тези данни са показани в проучване, в границите на което са били направени 44 аутопсии на пациенти с ковид, прекарали болестта с друга степен на тежест, написа обстоятелства.бг. “Установихме, че SARS-CoV-2 е необятно публикуван в телата на тези пациенти, които са умряли с безсимптомна или лека форма на болестта, и че реплики на вируса участват в доста тъкани отвън белите дробове в ранните стадии на заразата”, означават откривателите.
свързани новини11412на 06.05.2021
Вирусът се задържа за няколко месеца

“Въпреки необятното разпространяване на SARS-CoV-2 в организма, възпаленията или непосредствената вирусна цитопатология (дегенеративните промени в клетъчните култури) отвън белите дробове бяха изразени слабо”, показват учените. “Нашите данни потвърждават, че SARS-CoV-2 провокира систематична зараза и може да остане в организма в продължение на няколко месеца”, установяват те. Експертите допълват, че някои пациенти, които са преболедували ковид в тежка форма, по-късно страдат от пост-COVID синдром – дълго време усещат следствията от болестта в сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система.

Кой е заплашен от пост-COVID?

Както към този момент е известно, така наречен пост-COVID синдром се демонстрира при 10-15 % от инфектираните с ковид. Специалистите са на мнението, че рискът от неговата поява е по-висок при дамите и по-възрастните хора. Учени от Лондонския имперски лицей са събрали данните на към 1,2 милиона консуматори на смарт телефони. Участниците са записвали в приложение информацията за това по кое време са били имунизирани, заразили ли са се по-късно с ковид и какъв брой дълго са усещали пост-COVID признаци. Както показват откривателите, измежду ваксинираните броят на пациентите с пост-COVID е бил на половина по-малък, в сравнение с измежду неимунизираните.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР