Учените от националната лаборатория по възобновяема енергия на САЩ (NREL)

...
Учените от националната лаборатория по възобновяема енергия на САЩ (NREL)
Коментари Харесай

Повишена е ефективността на слънчевите модули с квантови точки

Учените от националната лаборатория по възобновима сила на Съединени американски щати (NREL) оповестиха нов връх при слънчевите модули с квантови точки. Постигнат е КПД от 13,4%.
Създаването на слънчеви акумулатори с квантови точки е следващият опит да се открият по-ефективни способи за превръщане на слънчевата светлина в електрически ток. Колоидните квантови точки са полупроводникови нанокристали с размер от 3 до 20 нанометра с доста подобаващи за слънчевата енергетика оптични и електрически свойства.

Първите сходни кафези със сулфидни квантови точки имаха КПД 2,9%. През последните години тяхната резултатност се увеличи до двуцифрени цифри. Предишният връх принадлежи на учените от Торонто – 12%.

Американските учени в новите слънчеви модули употребяват напълно нов материал за основаването на квантови точки – цезиев трийодид. Квантовите точки от това вещество гененрират недостъпното до момента напрежение от 1,2 V.

Свойствата на новия материал го вършат съвършен за потребление като най-горен пласт в многослойните слънчеви панели. Горният пласт би трябвало да улавя светлината с по-малка дължина на вълната и да остава транспарантен за по-дългите талази, които да проникват под горния пласт и да генерират електрическа сила в по-долните пластове на слънчевия панел.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР