Учените от НАСА наблюдаваха на Слънцето рядко явление - мощни

...
Учените от НАСА наблюдаваха на Слънцето рядко явление - мощни
Коментари Харесай

Учените от НАСА наблюдаваха на Слънцето рядко явление

Учените от НАСА следиха на Слънцето рядко събитие - мощни коронарни изригвания и съвсем едновременното стълкновение на комети със звездата. Подобно съвпадане на напълно разнообразни събития се случи в нощта на 10 против 11 май и в нощта на 20 и 21 май.

Феноменът бе следен от галактическата обсерватория SOHO. Скоростта на изхвърлената от короната на Слънцето разтопена плазма е надвишила 1,6 милиона километра в час, а масата й е достигнала 10 милиарда тона, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ИТАР-ТАСС.

" Малко по-късно, като бонус за феновете, на 20-21 май се появи комета, ориентирана към Слънцето. С приближаването си към него нейната опашка се удължаваше и разпадаше ", прецизира галактическото ведомство на Съединени американски щати в известие, представено от уеб страницата Space.com.

В НАСА смятат, че сред слънчевите изригвания и кометите-камикадзе не съществува директна връзка. И в двата случая изхвърлянето на разтопена плазма от короната на звездата е станало преди кометата да се приближи дотолкоз, че да повлияе на слънчевото магнитно поле. И двете небесни тела, сблъскали се със Слънцето, принадлежат към класа на околослънчевите комети на Крайц, носещи името на астронома от XIX век Хенрих Крайц.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР