Учените от БАН, разработили интегрирания план за управление на зоните

...
Учените от БАН, разработили интегрирания план за управление на зоните
Коментари Харесай

Учени от БАН поискаха държавата да си носи отговорността за Калиакра

Учените от Българска академия на науките, създали интегрирания проект за ръководство на зоните по “Натура 2000 ” край Калиакра, желаеха страната и общините да си носят отговорността за вземаните по проблема решения, а не да си измиват ръцете с тях. В специфична декларация те настояха и за опрощение поради грубостите, които ги сполетяха на 4 август в северните морски общини. Ето го текстът на изказването, оповестено на интернет страницата на Българска академия на науките:
“В продължение на две години и половина Институтът по биоразнообразие и екосистемни проучвания на Българската академия на науките (ИБЕИ) извършва план за създаване на Интегриран проект за ръководство на предпазена зона BG0000573 „ Комплекс Калиакра “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и предпазени зони BG0002051 „ Калиакра “ и BG0002097 „ Белите скали “ за запазване на дивите птици, които са част от Европейската екологична мрежа Натура 2000.
Разработката се финансира от Предприятие по ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) посредством подписан контракт, а техническото задание, което е неразделна част от този контракт, е одобрено от Министерството на околната среда и водите. В екипа вземат участие учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания - Българска академия на науките, Националния природонаучен музей – Българска академия на науките, Софийския университет, Лесотехническия университет и специалисти по социоикономически разбор. Изпълнението на всички действия по създаване на Интегрирания проект за ръководство на предпазените зони в региона на Калиакра дава отговор на одобреното от Министерството на околната среда и водите Задание и условията на съответните нормативни документи.
След едномесечно обществено даване за разглеждане на плана на Интегрирания проект за ръководство на предпазените зони в региона на Калиакра (на твърди копия в общини Каварна, Шабла и Балчик, както и в РИОСВ-Варна, и в електронен тип на интернет уеб страницата на ИБЕИ-БАН) и отправени предложения за присъединяване до заинтригувани институции и лица, на четвърти август в Каварна екипът на плана очакваше и се беше подготвил за градивно разискване. Вместо уточняващи въпроси, излагане на мнения, оферти за корекции и допълнения, специалистите бяха посрещнати от нападателно настроени хора и станаха обект на вандалски прояви, които изложиха на риск сигурността и живота им.
В апелите на протестиращите бяха смесени две тематики – разискването на Интегрирания проект за ръководство на предпазените зони в региона на Калиакра (което в действителност беше тематика на срещата) и ненадейно появилата се по същото време заповед на Министъра на околната среда и водите за ограничение на действия в териториалния обхват на естествено местообитание 62С0 Понто-сарматски степи в предпазена зона „ Комплекс Калиакра “, което в действителност провокира напрежението и объркването на представителите на локални общности.
Българските учени постоянно са оказвали и ще оказват научна поддръжка на страната в решаването на въпроси от тяхната компетентност. Очакваме, обаче, страната да застане зад научната общественост, да я отбрани от изцяло голословни клюки и дискредитиране. Всички проблеми и дискусионни въпроси могат и би трябвало да се вземат решение интелигентно в дух на доброжелателност.
Настояваме да получим обществено опрощение за отправените към нас изцяло неоснователни обиди и клюки.
Подчертаваме, че Институтът по биоразнообразие и екосистемни проучвания - Българска академия на науките е изпълнявал правилно и продължава да извършва уговорките си, регламентирани в контракта с ПУДООС и се разгласяваме срещу всевъзможни опити да се дискредитира институцията и компетентността на българските учени. Нека да не бъде прехвърляна на учените отговорността, която би трябвало да се носи от държавните и общинските управляващи. Те са тези, които взимат решенията ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР