Учените обикновено използват лабораторни плъхове и мишки, за да изследват

...
Учените обикновено използват лабораторни плъхове и мишки, за да изследват
Коментари Харесай

Най-неочаквано вълците-мутанти близо до Чернобил са развили устойчивост срещу рака

Учените нормално употребяват лабораторни плъхове и мишки, с цел да изследват другите типове рак и тяхното лекуване. Организмът на гризачите обаче е доста по-различен от човешкия, тъй че постоянно методите за лекуване, които демонстрират успеваемост при мишките, се оказват безполезни за хората. Изненадващо е, че в това отношение вълците са доста по-близки до хората. Те се разболяват по същия метод и организмът им се бори със злокачествените кафези по сходен на човешкия метод. Но наблюдавайки вълците в зоната на Чернобил, учените откриха, че те въобще не се разболяват от рак. Според откривателите имунната им система е мутирала, което води до резистентност към онкологичните болести. Това изобретение може да се окаже ключът към ефикасната битка със смъртоносната болест.

Уникалната екосистема в зоната на отчуждение на Чернобил

През 1986 година се случва най-голямата нуклеарна злополука в света. Експлозия на нуклеарен реактор докара до изхвърляне на радиоактивни субстанции и замърсяване на голяма територия. Площта на зоната на отчуждение, която е била подложена на най-силно замърсяване, е 2600 квадратни километра. Въпреки това доста животни в тази зона съумяха да се приспособяват и да оцелеят в изискванията на високи равнища на радиация.

В резултат на това през последните съвсем 40 години в зоната на Чернобил се е формирала неповторима екосистема. Известно е, че тук се е появила необикновена популация от чернобилски кучета, която се разграничава по своя геном от събратята си от Източна Европа, Азия и Близкия изток. Те също по този начин не се опасяват от радиоактивното лъчение и даже доста интензивно се развъждат.

Разрушеният нуклеарен реактор в Чернобил

Вълците са се приспособили към тези условия, което дава на учените неповторимата опция да изследват способността им да оцеляват. Въпреки натрупването на огромни количества радиоактивни частици в телата им. Наред с други откриватели, Кара Лав, постепенен биолог и екотоксиколог в Принстънския университет, е проучила тези животни.

Чернобилските вълци са мутирали

За да се следят вълците, те носят нашийници с GPS проследяващи устройства и дозиметри. Това дава опция да се следи придвижването на всеки обособен вълк в действително време, както и да се получава информация за радиационното облъчване. В последна сметка е открито, че вълците са били изложени на дневна доза радиация от над 11,28 милибара (биологичният еквивалент на рентгенова снимка). Това е шест пъти повече от безвредната граница за средностатистическия възрастен човек.

През 2014 година Кара Лав и нейните сътрудници вземат кръв от тези вълци за разбор, с цел да схванат реакцията на организма им към радиацията. Да напомним, че радиацията провокира рак. Затова се предполагаше, че вълците постоянно ще се разболяват от рак, само че по някаква причина това не се случва. Изследването демонстрира, че те имат изменена имунна система.

Изследователи от Принстънския университет учат вълк от Чернобил

Имунитетът на чернобилските вълци прилича имунната система на хора с рак, които са минали през лъчева терапия, оповестява изданието Society of Integrative and Comparative Biology. По време на проучването учените даже съумяват да разпознават области от генома на вълците, които, може би, ги вършат устойчиви на раковите болести. Сега остава да се откри какви тъкмо разновидности се срещат в тези области.

Напълно допустимо е сходна резистентност към рака да имат освен вълците, само че и упоменатите нагоре кучета, които живеят директно до реактора. Тяхната кръв обаче не е изследвана по същия метод, както тази на вълците.

Ако учените съумеят да завършат проучването, получените познания могат да оказват помощ в битката с рака измежду хората. Известно е, че някои генни разновидности при хората усилват риска от рак. Например съществуването на разновидността на гена BRCA, която се предава по завещание, усилва риска от развиване на рак на гърдата. Но е изцяло допустимо този „ сюжет “ да бъде ориентиран в противоположна посока, т.е. против болестта.

Вълците се разхождат свободно в зоната на отчуждение

За страдание цялата работа в тази област е прекратена след началото на пандемията от Covid-19. Понастоящем, по явни аргументи, те не могат да бъдат обновени. Там се води война. Въпреки това Кара Лав е уверена, че проучванията в последна сметка ще бъдат приключени.

И най-после да прибавим, че инфектираните с радиация животни живеят освен в зоната на Чернобил. Те започнаха да се появяват и на други места.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР