Учените, които изучават паяците, са оптимистична група хора. Ние, цивилните,

...
Учените, които изучават паяците, са оптимистична група хора. Ние, цивилните,
Коментари Харесай

Пируети и пънкарски прически: Паяците са повече, отколкото хората си мислят

Учените, които учат паяците, са оптимистична група хора. Ние, цивилните, несъмнено не виждаме тези животни по същия метод като арахнофилите. Ето, да вземем за пример, типа Theridion grallator по-надолу. Изследователите в тази област назовават този хавайски тип усмихнатия паяк поради извивките на гърба му, сходни на усмивка.

 Cobweb Spider - Enoplognatha ovata, Nelson Park, Vancouver, British Columbia

Enoplognatha ovata

Паяци от други елементи на това родословие – което е на към 400 милиона години – дават суровина за потребни материали като коприна. А синтетичните коприни, въодушевени от паяците, имат здравна приложимост. Те могат да бъдат химически наситени с антибиотици, които да се отделят по-късно, при активизиране на избрани бактерии. В бъдеще антибиотичната коприна може да се употребява за рани. Други потребни субстанции, които могат да бъдат закрепени към коприната, включват протеини, които оказват помощ на човешките кафези да порастват и да се възвръщат.

Паяците също по този начин са естествени контролери на вредители заради въображаемите техники, които употребяват, с цел да уловят плячката си. Някои от тях улавят плячката си благодарение на мрежи, други дебнат или дебнат задачите си. Някои са дейни денем, до момента в който други са нощна промяна.

Малките паяци въртят копринена линия, която работи като платно, с цел да улавят вятъра и да летят, с цел да могат бързо да пътуват до горещи точки. Тези тактики им оказват помощ да управляват популациите от нежелани гости в домовете ни, като домашни мухи, които могат да придвижват заболявания.

Сенокосец

Само дребен брой паяци в действителност имат отрова, която може да нарани хората. Бразилските скитащи паяци и австралийските черни вдовици са два такива образеца, само че мащабът на опасността, която съставляват, е доста по-малък, в сравнение с инстинктивно допускаме. В Австралия сред 2000 година и 2013 година стършелите и други жилещи типове са били виновни за 27 човешки смъртни случая, до момента в който 74 души са починали при произшествия с коне. Броят починали от скорпиони и паяци е 0.

Но неправилната връзка подхранва безпокойството, което изпитваме по отношение на паяците, изключително към тези, които живеят в градска среда. Дори новинарските публикации, които наподобяват доста добре осведомени, от време на време са цялостни с неточности и може даже да бъдат съпроводени от фотоси на неверното животно, като да вземем за пример безобидния сенокосец – който даже не е паяк.

Едно от съществата, които постоянно се срещат в домовете ни, е Pholcus phalangioides, който яде домашни мухи и не може да нарани хората. Нуждае се единствено от топла среда и няколко инсекти. Нашите домове са безвредно мяста за него, защото в тях значително не върлуват хищници и не пръскаме с инсектициди. Затова постоянно виждаме този господин, когато доближи зрялост през есента.

Въпреки че този паяк може да не е толкоз цветен като тези нагоре, изцяло компенсира това с темперамент. Има смели и срамежливи Pholcus phalangioides, които се разграничават по склонността си да вършат пируети в мрежите. Учените не схващат изцяло това държание, само че евентуално е някаква отбрана против хищници.

Нашият phalangioides е родственик на различен тип Pholcus, разпознат за първи път в пещерите в Манила, столицата на Филипините, в края на 1890 година от натуралиста Юджийн Симон. Нарича се Pholcus bicornutus и има нещо като рога на главата.

Всъщност изследванията през 2016 година показават, че не са рога, а восъчни косми, които паякът създава. Не е ясно каква е задачата на тази необикновена прическа, само че тя демонстрира какъв брой доста има още да откриваме за паяците.

Много от нас имат метод на живот, обособен от природата тъй че не е чудно, че реагираме с паника, когато дребна част от нея успее да навлезе в домовете ни. Но в действителност би трябвало да благодарим на паяците за помощта им в битката с вредителите, която ни дават гратис.

Следващия път, когато забележите паяжина, отделете малко време, с цел да рагледате комплицираната й, деликатна структура, която може да въодушеви бъдещи лекувания за възобновяване на личните ни тела. А в случай че откриете, че сте хазаин на танцуващ Pholcus, оставете го да прави пируетите си на мира.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР