Ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) Паисий Хилендарски Георги Пашалиев

...
Ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) Паисий Хилендарски Георги Пашалиев
Коментари Харесай

Ученик от СМГ постига исторически успехи за България в изкуствения интелект

Ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) " Паисий Хилендарски " Георги Пашалиев реализира исторически триумфи за България в областта на изкуствения разсъдък, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Миналото лято младежът, който през тази година ще бъде в 12-и клас, е стажант в един от най-хубавите университети в света - ETH в Цюрих. Там той работи под управлението на доктор Никола Константинов, който от тази година е откривател в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет " Св. Климент Охридски " - INSAIT, както и с проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института " Макс Планк ". Темата на стажа е създаване на нови логаритми за шерване на данни за основаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство сред швейцарското висше учебно заведение и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни идва и първата огромна вест, обвързвана с младежа. След усилена работа, почнала през лятото на 2022 година, ученикът записва името си измежду създателите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 всред всички сфери на науката. Така за първи път в историята български възпитаник взе участие с обява на конгрес от подобен сан в тази сфера.

За да може повече български деца да имат същата неповторима опция като Георги, и то тук - в България, INSAIT създава лична стратегия, която дава опция на най-хубавите български възпитаници да вземат участие в научни проучвания на международно равнище в София. Програмата носи името STARS, кратко от британски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students. Програмата е неповторима, защото в продължение на 8-10 седмици учениците освен работят дружно с реномирани учени по едни от най-актуалните тематики в изкуствения разсъдък, само че и интензивно вземат участие във всички полемики в института.

Програмата започва това лято в София и дружно с Георги работят още трима младежи, всеки от които демонстрира голям капацитет за развиване. Сред тях са Мария Дренчева от Софийската математическа гимназия, Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия и Теодора Тодорова от Математическата гимназия в Бургас. През 2024 година научната организация възнамерява да открие нови 10 места за кандидатстване.

Освен STARS, в България има и други открити стратегии за възпитаници и насърчаване на гении, като Ученическия институт по математика и информатика УчИМИ и Лятната изследователска школа (ЛИШ) към Института по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР