"Ученически отдих и спорт" ЕАД отказва да е залог в ...

"Ученически отдих и спорт" ЕАД отказва да е залог в

Ученически отдих и спорт отговориха на Денков за злоупотребите

"Ученически отдих и спорт " ЕАД отхвърля да е облог в политически сблъсъци и предизборни акции . Това се показва в позиция на сдружението по отношение днешните изказвания на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, че няма документи или регистрации за съвсем 8 млн. лева , платени от Министерството за почивки на възпитаници в базите на "Ученически отдих и спорт " ЕАД (УОС).

Публикуваме позицията без редакторска интервенция :

"Днес министърът на образованието и науката проф. Денков изнесе пред медиите част от одитен отчет , съгласно който за 4 месеца са констатирани хиляди фиктивни почивки в базите на УОС. Министър Денков прави това в нарушаване на закона, съгласно който одитният отчет би трябвало да бъде възложен първо на управлението на сдружението за разискване с право на коментар, преди да се изнасят данните обществено . Това лишава управлението от опцията да реагира навреме и да направят съответни възражения.

Министър Денков евентуално е измамен , въпреки и неумишлено , защото част от цифрите изрично си противоречат. Ако той в действителност настоява , че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това значи , че за финалните 3 години сдружението не е работило въобще . Ако това е по този начин , къде е бил принципалът и за какво МОН не е реагирало тогава.

Само за месеците на ръководство на министър Денков и с неговия автограф УОС е получило 1 710 000 лева против предоставено фактури, от които 570 000 за времето, в което сдружението е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви подозрения за нарушавания , в трябвало да спрат тези пари. Припомняме, че настоящето управление на УОС получи ръководството в извънредно тежко финансово положение със отговорности от 2,5 млн. лева , а сега сдружението няма текущи отговорности . В този смисъл офанзивата тъкмо в този миг оценяваме само и единствено като политическа схватка сред опоненти. В противоположен случай би било редно МОН да проведе среща с управлението на УОС, да се стартира първо с казусите , в това число и изключителни тежките последици от коронавирус рецесията . До този миг такава среща не е имало за срока на ръководство на министър Денков.

В същото това време МОН пусна ваучери за по 100.00 лева за нощувка в частни хотели, при 18 лева опция за отмора в базите на УОС и нанесе на сдружението неприемлив удар посредством откровена нелоялна надпревара . Такова деяние тълкуваме като съзнателно водене на сдружението към банкрут или прям непрофесионализъм. Министър Денков показа , че ще назначи още двама души в управлението на УОС. Ако е правилно изказванието му, че то е в тежко финансово положение , належащо ли е да се дават още 100 000 лева за хонорари , вместо да се вложат в възобновяване на материалната база. Обвинения в документални измами са предположения на министъра и те би трябвало да бъдат доказани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния отчет , чакаме въпреки всичко той да ни бъде възложен и откакто се запознаем със наличието , по същия метод обществено пред медиите ще го коментираме ".

Източник: skandal.bg