Учени за първи път постигнаха успех в отглеждането на човешки

...
Учени за първи път постигнаха успех в отглеждането на човешки
Коментари Харесай

Отгледаха човешка яйцеклетка в лабораторни условия

Учени за първи път реализираха триумф в развъждането на човешки яйцеклетки в лабораторни условия от ранния стадий в яйчниковата тъкан до цялостна зрялост.

Учените от Англия и Съединени американски щати мислят, че откритието им може да откри приложение при терапиите за регенеративна медицина и новите способи за лекуване на неплодородие, предава „ Ройтерс ", представена от „ Канал 3 ". Те използваха проби от яйчникова тъкан, взета с биопсия, и съумяха да получат от нея яйцеклетка.

В предишни проучвания учените съумяха да отгледат в лаборатория яйцеклетки на мишки до стадий, в който се получи ново потомство, и сполучливо отгледаха човешки яйцеклетки отвън тялото, като започнаха от относително късен стадий на съзряване. Новата разработка е направена от експерти от две лечебни заведения в Единбург и от Центъра за човешко възпроизводство в Ню Йорк.

" Способността да отгледаме човешки яйцеклетки в лаборатория може да усили разновидностите за лекуване на фертилността. Сега работим върху усъвършенстването на изискванията, в които се развиват яйцеклетките и изследваме до каква степен здрави са те ", сподели Ивлин Тефлър, един от ръководителите на екипа.

Независими специалисти, които не са взели участие в разработките, нарекоха значими откритията, само че също предизвестиха, че има още доста работа, преди отгледаните в лаборатория човешки яйцеклетки да бъдат оплождани със сперматозоиди.

" Тези ранни данни демонстрират, че това може да бъде осъществимо в бъдеще. Но технологията е в начален стадий и е нужна доста повече работа, с цел да се уверим, че е безвредна и усъвършенствана. Трябва да се уверим дали тези яйцеклетки остават естествени по време на процеса и могат да бъдат оплодени, тъй че от тях да се образуват ембриони, който да станат здрави бебета ", изясни преподавателят по ендокринология Али Абара от Имперския лицей в Лондон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР