Учени във Великобритания разработиха нов материал, който може да се

...
Учени във Великобритания разработиха нов материал, който може да се
Коментари Харесай

Нови регенериращи пломби лекуват зъбите отвътре

Учени във Англия създадоха нов материал, който може да се вгражда в зъбите и да лекува и възвръща дентина – твърдата, сходна на кост тъкан, която съставлява по-голямата част от зъба.

Точно като елементарните пломби, които се слагат в зъба, с цел да блокират пространствата, които бактериите може да колонизират, новият материал се инжектира в зъба и втвърдява посредством UV светлина.

Но когато влезе в пулпата на зъба, той кара стволовите кафези да се развъждат и трансформират в дентин.

„ Проектирахме синтетични биоматериали, които могат да се употребяват по същия метод като зъбните пломби, само че може да се слагат в директен контакт с тъканта на пулпата, с цел да се подтиква локалната популация от стволови кафези за възобновяване и възобновяване на тъканта на пулпата и околния дентин “, оповестява водещият откривател Адам Селиз, експерт в региона на лечебните биоматериали от Университета в Нотингам.

Зъбът е построен от няколко пласта: зъбен гланц, дентин, пулпа и зъбен цимент. Емайлът на повърхността е най-твърдият пласт, под него се намира дентинът. Той обкръжава и е обвързван с пулпата, която се състои от жива съединителна тъкан и кафези, известни като одонтобласти и се намира в средата на зъба. Там се намират кръвоносните съдове, нервите – това е „ живата “ тъкан на зъба.

Проблемите стартират, когато кариесът разяжда емайла, дентина и цимента – калцирано вещество, покриващо корена на зъба и открива пулпата. Ако зъболекарите не сложат задоволително бързо субстанция, която покрива пулпата, идната стъпка е скъпо и мъчително лекуване на коренните канали. (Не-е-е-е)

В момента материалите за покриване на пулпата са нормално калциев хидроксид или минерален триоксид елемент (МТА), които нямат друга, с изключение на защитна функционалност и 10 до 15 % от процедурите са несполучливи.

Тъкмо тук идва на помощ изобретението на учените от Нотингамския университет. Техният материал за покриване на пулпата цели да предотврати несполучливата интервенция като подтиква растежа на повече дентин за отбрана. По създание новият материал е пломба, която оказва помощ на зъба да се излекува самичък. Учените обаче не са разкрили към момента задоволително в детайли по какъв начин работи новият материал – откритието към момента следва да бъде оповестено в рецензирано издание. Тогава ще стане ясно по какъв начин тъкмо работи и какъв брой скъпо ще коства.

Но сигурно ще избави някои нещастни души от мъчителни и мъчителни процедури – или от вадене на зъби – което единствено по себе си е ужасно.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР