Учени в Япония са поставили рекорд за най-силен лазер, изстрелван

...
Учени в Япония са поставили рекорд за най-силен лазер, изстрелван
Коментари Харесай

Най-силният лазер в света

Учени в Япония са сложили връх за най-силен лазер, изстрелван в миналото. Мощността на импулса е била 2 петавата (2 квадрилиона вата), като учените употребявали устройство, познато като пробен лазер за бързо запалване (Laser for Fast Ignition Experiment (LFEX)). Въпреки че лазерният подтик е съществувал единствено за една трилионна от секундата, екипът твърди, че е основал съсредоточена сила, равна на хиляда пъти потреблението на електричество от човечеството.

Лазерният проектор LFEX се намира в университета в Осака и е дълъг към 100 метра. По продължението му са сложени четири стъклени „ лампи “, които усилват лъча по пътя му през устройството. Енергията, която била употребена за основаването на лазерния подтик, се равнява на две секунди работа на микровълнова фурна.

© The Asahi Shinbun

„ Следващата ни цел са 10 петавата “, споделя Джунджи Каванака (Junji Kawanaka), електрически инженер и участник в опита.

Лазерът не може да бъде употребен за военни цели. По-рано тази година, от компанията Lockheed Martin основали лазер с мощ 30 киловата, който бил кадърен да изпържи кола на разстояние 1.6 километра, а от немската компания MBDA съобщили, че са свалили дронове от 3 километра височина с 40-киловатов лазер. Лазерът на LFEX  не е подобен.

„ Ако някой би желал да унищожава спътник, японският лазер не би бил отговора, тъй като няма да може да се придвижи задоволително надалеч в атмосферата “, споделя Майкъл Донован (Michael Donovan), един от шефовете в тексаската лазерна стратегия. „ Колкото по-високо стигате, толкоз по-разредена е атмосферата. Така че е допустимо да изстреляте лазера в космоса, само че това би било доста скъпо. “

Защо 30-киловатов лазер може да нанесе толкоз вреди, а 2-петаватов лазер не може даже да стигне до космоса. Петаватовите лазери работят единствено във вакуум, тъй като йонизират въздуха към тях. Това е разликата сред „ високоенергийния лазер “, употребен от военните и „ лазерът с висока върхова точка “, като този в Япония.

Но никога няма място за терзание по отношение на опустошения, породени от лазери. Изчислено е да вземем за пример, че с цел да бъде взривена Земята ще имаме потребност от устройство, което създава 2.2 х 10 32 джаула сила. Науката не е и покрай сходно нещо, тъй че към този момент може да сме спокойни.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР