200-годишен храм в аксаковското село Куманово се нуждае от спешен

...
200-годишен храм в аксаковското село Куманово се нуждае от спешен
Коментари Харесай

200-годишен храм се нуждае от спешен ремонт

200-годишен храм в аксаковското село Куманово се нуждае от незабавен ремонт. Покривът на църквата тече и при всеки дъжд водата залива олтара. Дълбоки пукнатини са се отворили и върху носещите стени и има заплаха част от структурата да се срути. Местните се тормозят да посещават храма, само че нямат друга опция, тъй като църквата е единствена в селото.

Църквата " Света Троица " в село Куманово има вековна история. Осветена е през далечната 1832 година. В момента храмът е в окаяно положение. Преди 15 години е изработен единствено непълен ремонт.

" Ремонтът е извънредно фалшив. Върху прогнилите греди са наковавани летвички за подсилване. Това не може никога да бъде основа за една носеща структура на покрив. Използвани са материали нерегламентирани за черква, приказвам за гипсокартон, който на доста места е паднал от влагата ", сподели Венцислав Филипов, член на църковното настоятелство в с. Куманово.

Влагата е унищожила множеството от стенописите. Заради течове от покрива, съществени вреди са нанесени и в олтара на храма.

" Съществува сериозен риск преди всичко парчета от покрива да паднат. Гредоредът е прогнил и е въобще в доста неприятно положение. Стените са напукани ", изясни Димитър Янакиев, член на църковното настоятелство в с. Куманово.

" Това са носещи стени, това не са повърхностни пукнатини, това са градивни пукнатини ", сподели още Венцислав Филипов, член на църковното настоятелство в с. Куманово.

Хората са обезпокоени, че падащи парчета може да наранят някого в храма. Казват, че църквата в селото е нужна и не желаят да бъде затворена.

" Имат потребност от едно място, където да дойдат да споделят своите проблеми, да получат поддръжка, да им се дадат насоки ", сподели Албена Филипова, гражданин на с. Куманово.

На този стадий, най-належащо е да се направи външно подсилване на храма. Най-критично е положението в северната част на храма. Ето по тази стена са се отворили дълбоки пукнатини и е прекомерно евентуално да стане сриване.

" Тя някак си пропада и се проплъзва и оттова идват всички тези пукнатини по стените външно и вътрешно ", сподели още Албена Филипова, гражданин на с. Куманово.

От църковното настоятелство са разкрили дарителска сметка за ремонт на църквата.

" Ако хората отворят душите си и имат предпочитание и податливост да оказват помощ, дано да го създадат ", добави Димитър Янакиев, член на църковното настоятелство в с. Куманово, споделя Българска телеграфна агенция

Всяка неделя дарения се събират и в църквата. А за ремонта ѝ хората в Куманово са подготвени да оказват помощ и с труд.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР