Учени установиха, че най-страшната сцена е показана във филма Коварен

...
Учени установиха, че най-страшната сцена е показана във филма Коварен
Коментари Харесай

Учените установиха кои са най-страшните сцена и филм в историята на жанра на ужасите

Учени откриха, че най-страшната сцена е показана във кино лентата „ Коварен капан “ (Insidious, 2010 г.) , а най-ужасяващият филм на всички времена е „ Греховен “ (Sinister, 2012 г.) , заяви Мейлонлайн.

В рамките на проучването на участници са били сложени монитори за премерване на сърдечния темп, до момента в който гледат специфични прожекции, което разрешило на експертите да открият кои филми ускоряват страха и вълнението.

Въпреки че в изследването не се отбелязва коя тъкмо сцена от „ Коварен капан “ е предиздвикала сърцата на хората да забият, евентуално това са фрагментите „ Демон в ъгъла “.

Science reveals the scariest scene in horror movie history
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Резултатите са част от плана „ Науката за страха “. При него тестова група включвала 250 участници, снабдени с монитори за сърцето, които наблюдават виталните им индикатори по време на всеки филм. В тазгодишния опит са били регистрирани сърдечният темп и отклоненията в сърдечния темп. Първият сензор измервал ударите в минута, а вторият – вариацията при ударите в милисекунди.

„ При сърдечния темп колкото по-високо е цифрата, толкоз по-бързо филмът е предиздвикал нашите фенове да раздвижат кръвта си, което е индикатор за неспокойствие и боязън като част от инстинкта за битка или бягство “ , споделиха учените от „ Науката за страха “.

„ От друга страна, сензорът за вариациите на сърдечния темп мери времето сред обособените удари на сърцето. Колкото по-ниска беше вариацията на сърдечния темп, толкоз по-стресирани бяха нашите фенове, което е добър знак за постепенно разгарящи се боязън и смут “ , прибавиха специалистите.

След това екипът комбинира двата резултата, с цел да сътвори оценка по канара от 100 пункта. За съпоставяне, „ Шрек “ има оценка на страха от 3 на 100, разкриват учените.

Boffins use science to calculate the scariest scenes in horror movie history
— Daily Star (@dailystar)
Използвайки тези измервания, ръководителите на плана откриха, че свръхестественият хорър „ Греховен “ на режисьора Скот Дериксън от 2012 година е най-страшният филм, юридически в миналото.

Филмът наблюдава писателя на престъпни романи по същински случаи Елисън Осуалд, изигран от Итън Хоук, който е в рецесия, откакто повече от десетилетие не е създавал бестселър. Той взема решение да написа за неразкритото ликвидиране на едно на пръв взор нормално семейство. 

Най-малкото дете е отвлечено и в никакъв случай повече не е забелязано, а останалите четирима, в това число майката и бащата, са обесени на дърво в градината. Елисън прави освен това от изследване на новия си план. Той реалокира личното си семейство в къщата, където са осъществени убийствата.

Там открива кутия с домашни филми и прожекционен уред Супер 8. Когато пуска безобидно надписаните ролки, открива, че това са филми за убийства на пет фамилии през последните 50 години. 

Елисън има вяра, че ужасяващите действия са дело на сериен палач. Скоро той и фамилията му откриват нещо злокобно зад убийствата.

„ При гледането на „ Греховен “ нашата аудитория е имала 34% нарастване на сърдечния темп - от 64 до 86 удара в минута по време на кино лентата, като в най-страшния миг на кино лентата сърцето е забило до 131 удара в минута “ , настояват откривателите от плана.

Science reveals the scariest scene in horror movie history

— LPHendricksen (@iWldLikeToKno)
„ Вариацията в сърдечния темп спада с 21% измежду феновете, което е вторият най-нисък спад от всички филми в листата, което демонстрира съвършен баланс сред стряскащи моменти и постепенно разрастване на страха “ , изясняват от екипа.

И двете измервания дружно дават на „ Греховен “ оценка за нерешителност 96 от 100.

Макар че „ Коварен капан “ се класира на четвърто място по страховитост, откривателите откриват, че филмът от 2010 година регистрира най-голям скок в индикаторите от всички останали. Това значи, че филмът включва най-страшната сцена в историята на филмите на ужасите.

Историята на „ Коварен капан “ се концентрира върху съпружеска двойка, чието момче необяснимо изпада в коматозно положение и се трансформира в правоприемник на разнообразни демонични същности в астрален проект. Червеният дявол с копита и нокти е злото създание, което се пробва да обсеби Далтън, изигран от Тай Симпкинс.

По време на най-страшната сцена бабата на момчето споделя на родителите му по какъв начин е чула ужасяващ глас, приближаващ от стаята му, който ѝ споделил, че желае Далтън.

На второ място в листата на най-ужасяващите филми учените класират „ Домакин “ (Host, 2020 г.), на трето е „ Скинамиринк “ (Skinamirink, 2022), четвърти е „ Коварен капан “, а петата позиция е за „ Заклинанието “ (The Conjuring, 2013 г.)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР