Учени установиха, че има начин да заобичаме“ понеделниците. Има няколко

...
Учени установиха, че има начин да заобичаме“ понеделниците. Има няколко
Коментари Харесай

Как да „заобичаме“ понеделник: Мозъкът може да „се научи“ да чака с желание края на уикенда?

Учени откриха, че има метод да „ заобичаме “ понеделниците. Има няколко навика, включени в всекидневието, могат да поправят отношението ни към началото на работната седмица споделя екип откриватели от Университета по медицина и здравни науки в Ирландия, написа The Conversation.

Мозъкът не би трябвало да работи прекомерно интензивно, с цел да се приспособи към почивката. По подигравка на ориста връщането на работа след уикенда се оказва още по-трудно - нарушаването на рутината още веднъж идва с спомагателното всекидневие, за което постоянно мислим.

Кристина Р. Решке, учител във Факултета по фармация и биомолекулярни науки, и Йоланта Бърк, който е учител в Центъра за положителни здравни науки към Университета по медицина и здравни науки, дават отговор на въпроса по какъв начин да надхитрим себе си и да обикнем омразните понеделници в изявление за The Conversation.

Какви са стъпките, с цел да вървим щастливи на работа

Един от методите да се пригодим към измененията след уикенда е да въведем рутина, която да продължи през цялата седмица и да направи живота ни по-осъзнат. Тя може да включва гледане на обичана телевизионна стратегия, работа в градината или посещаване на фитнес зала. Най-добре е да правите едни и същи действия едновременно всеки ден.

Снимка: istockphoto

Рутината усъвършенства възприятието ни за кохерентност - развой, който ни разрешава да осмислим мозайката от житейски събития. Когато имаме избрана рутина, без значение дали става дума за петдневна работна седмица и два почивни дни или за ежедневни задания, животът ни става по-осъзнат. Много е значимо също по този начин да се откри график на съня. Проучванията демонстрират, че вярната хигиена и достатъчното количество сън могат да бъдат също толкоз значими, с цел да се насладите на понеделника.

Снимка: istockphoto.com

По-късното лягане или по-дългият сън, да вземем за пример, нарушават биоритмите, което постоянно води до нарушение на обществените отговорности. Това се свързва и с нараснали равнища на стрес при започване на седмицата.

Решке и Бърк също по този начин поучават да се заобикаля заспиването денем и да се практикува ранно лягане без да гледаме телефоните си.

Каква е ролята на хормоните?

Хормоните също играят огромна роля за това по какъв начин се усещаме в понеделник. Например кортизолът оказва помощ на тялото ни да управлява метаболизма, да контролира цикъла сън-бодърстване и реакцията ни към напрежението. Обикновено той се освобождава към час преди да се събудим, което ни оказва помощ да останем будни, а по-късно равнищата му спадат до идната заран.

Преминахме на лятно часово време и спим с час по-малко

Когато сме подложени на мощен стрес, организмът ни създава освен кортизол, само че и адреналин, който ни приготвя за битка или бягство: сърцето ни бие по-бързо, дланите ни се потят и може да вършим импулсивни неща. Но незабавно щом мозъкът стартира да действа обикновено, ние стопираме да реагираме по този метод.

Това е непрекъсната борба сред нашите страсти и нашия разум. Тя може да ни накара да се събудим измежду нощ. Ето за какво равнищата на кортизол, измерени в проби от слюнка на хора, работещи на цялостен работен ден, нормално са по-високи в понеделник и вторник, до момента в който най-ниските равнища се означават в неделя.

Един от най-хубавите способи за понижаване на общите равнища на стрес са релаксиращи действия, изключително в понеделник. Например може да излезете на открито, да се на чист въздух. Също по този начин изолирането от смарт устройства и обществени медии заран може също да помогне. Като следвате тези елементарни препоръки, можете да научите мозъка си да има вяра, че делничните дни могат да бъдат толкоз положителни, колкото и почивните.

В международен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 страни

Едно скорошно изследване сподели, че мъжкото и женското сърце реагират по друг метод на напрежението. Подробното проучване на това ще помогне освен за създаването на нови лечения, само че и за прогнозиране на реакциите към медикаментите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР