Учени успешно трансплантираха два бъбрека от генетично модифицирано прасе в

...
Учени успешно трансплантираха два бъбрека от генетично модифицирано прасе в
Коментари Харесай

Успешно трансплантираха бъбреци от прасе на мъж в мозъчна смърт

Учени сполучливо трансплантираха два бъбрека от генетично модифицирано прасе в човешки реципиент и откриха, че органите създават урина и не са били отхвърлени по време на дългодневния опит.

Процедурата е осъществена при пациент с мозъчна гибел, който е бил регистриран донор на органи и чието семейство е разрешило проучването, съгласно ново изследване.

Изследователският екип има намерение вероятно да трансплантира свински бъбреци на живи пациенти, в публични клинични изпитвания - само че първо екипът искаше да отговори на някои сериозни въпроси за сигурността.

Те се заеха с тези въпроси в реципиента на орган, като го следиха за всевъзможни признаци на отменяне на трансплантация, предаване на вируси от донора на прасе или хирургични затруднения, които може да са неповторими за процедурата от прасе на човек.

„ Този ​​подход се основава на предпоставката, че на такива въпроси би трябвало да се отговори, преди да могат да се подхващат отговорно клинични изпитвания за резултатност “, пишат създателите на проучването в своя отчет.

През септември 2021 година лекарите организираха сходен опит с пациент с мозъчна гибел в NYU Langone Health, по време на който прикрепиха един генетично модифициран свински бъбрек към пациента.

Бъбрекът действа обикновено през целия 54-часов интервал на проучване, филтрирайки отпадъците от кръвта и произвеждайки урина без никакви незабавни признаци на отменяне на трансплантация, заяви екипът на Нюйоркския университет.

В новото изследване откривателите трансплантират не един, а два свински бъбрека в тялото на реципиента, където бъбреците ще бъдат сложени по време на стандартна трансплантация от човек на човек.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР