Учени смятат, че са успели да открият на какво се

...
Учени смятат, че са успели да открият на какво се
Коментари Харесай

Учени твърдят, че са открили как китовете пеят

Учени считат, че са съумели да открият на какво се дължи умеенето на китовете да пеят задоволително мощно, с цел да могат песните им да се популяризират в океана, предадоха информационните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Досега механизмите за това бяха мистерия. Изследователи от университета на Южна Дания настояват, че са съумели да разкрият тайната и тя се дължи на специфична гласова кутия - нещо, което не е следено при други животни.

Експертите изясняват, че откритието, въпреки и учредено на прекомерно малко данни, с цел да бъде дефинитивно, ще насочи бъдещите проучвания към метода, по който китовете поддържат връзка, отбелязва АП.

В публикация, оповестена в списанието Nature, Коен Елеманс от университета на Южна Дания и сътрудниците му изследват ларинксите на три мъртви кита, изхвърлени на брега. Проучваните екземпляри са представители на три типа - гърбат кит, дребен ивичест кит и сейвал. В лабораторията учените пускат въздух през ларинксите при следени условия, с цел да видят кои тъкани могат да вибрират. Изследователите основават и компютърни модели на издаваните звуци от китовете сейвал и ги съпоставят със записи на тези представители на типа, само че направени в дивата природа.

Прародителите на китовете са обитавали сушата преди към 50 милиона години, преди да се реалокират във водата. Според Елеманс в продължение на десетки милиони години те са приспособили гласовите си апарати, с цел да издават звуци под вода.
 Снимка: БТА/АП
За разлика от хората и другите бозайници, беззъбите китове нямат и гласни струни. Вместо това в гласовите им кутии има U-образна тъкан, която разрешава да вдишват големи количества въздух. Те разполагат и с огромна " възглавница " от мазнини и мускули, която не се среща при други скотски типове. Китовете пеят, като притискат U-образната тъкан към тази мастно-мускулна възглавница, споделя Елеманс.

" Това е най-изчерпателното и значимо изследване досега за това по какъв начин беззъбите китове издават звуци - дългогодишна мистерия ", сподели Джеръми Голдбоген, доцент по океанология в Станфордския университет, който не е взел участие в новото проучване.
 Снимка: БТА/АП
Той означи, че има още какво да се изследва, " като се има поради извънредно разнообразния акустичен репертоар " на китовете. Известно е да вземем за пример, че гърбатите екземпляри основават комплицирани песни, които пътуват през океаните.

Колкото и мощни да са песните на тези бозайници, компютърните модели демонстрират, че гърбатите и сродните им типове не могат да издават звуци, по-силни от тези на корабите, отбелязва Елеманс. Тъй като някои китове пеят като сигнал за чифтосване, спирането на тези песни от корабоплавателната промишленост е евентуално тревожно, споделя Майкъл Ноад, шеф на Центъра за морски науки към университета на Куинсланд в Австралия. Той също не е взел участие в изследването.

" Популациите китове, които са разпръснати, както е при сините китове, могат да не съумеят да си намерят сътрудници в шумна океанска среда ", сподели той, като означи, че типове като гърбатите, които се събират на огромни групи, е по-вероятно да не се въздействат толкоз от сходно шумово замърсяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР