Учени смятат, че са открили незавършен портрет на жена, за

...
Учени смятат, че са открили незавършен портрет на жена, за
Коментари Харесай

Мистерия: Откриха тайнствен портрет на кралицата на Шотландия Мария I, скрит зад друг образ

Учени считат, че са разкрили недовършен портрет на жена, за която се допуска, че е Мария I – кралица на Шотландия, прикрит зад картина на мъж от ХVI в.

Скритият портрет е открит посредством рентгенова снимка

Черно-белият облик, който се появява зад портрета на мъжа, носи чертите на към този момент съществуващи портрети на кралицата, изяснява Керълайн Рей, академик към Института по изкуства Кортоулд в Лондон, който реализира проучването взаимно с Националната изложба на Шотландия.

„ Откриването на този прикрит портрет на Мария I – кралица на Шотландия, е извънредно вълнуващо “, споделя Рей.

Тя се натъква на скритата картина,

до момента в който изследва портрета на облечения в черно сър Джон Майтланд, лорд-канцлер на Шотландия. Картината е от 1589 година и е плод на труда на Адриан Вансън – художник, непосредствен до кралското семейство.

 Mary, Queen of Scots portrait

Рей употребява рентгенови лъчи, с цел да изследва творбата, тъй като те съумяват да обхванат през пластовете багра и се стопират от пигментите, съдържащи тежки метали, като оловното бяло да вземем за пример.

По този метод оловното бяло разкрива лицето на кралица Мария, както и контурите на роклята и шапката ѝ.

Анализ на скритият портрет подсказва, че дамата от него в действителност е кралица Мария I. Няколко обстоятелството поддържат това изказване.

 Преглед на изображението в Twitter

Жената извънредно доста наподобява на кралица Мария от две картини на известния миниатюрист Николас Хилиард.
От друга страна тя театралничи с наклонена встрани глава, ръката ѝ е положена на кръста и държи нещо, носи характерна шапка и рокля с квадратно деколте – също както кралица Мария в доста други портрети.

Но за какво е прикрит портретът на крлицата

Кралица Мария I, родена като Мария Стюарт е извънредно противоречива персона. Тя е единственото живо законно дете на Джеймс V и когато той умира единствено шест дни след раждането ѝ, на 14 декември тя става новата кралица на Шотландия.

По-късно става кралица на Франция (1559-1560) като брачна половинка на Франсоа II, само че откакто овдовява едвам 18-годишна, се завръща в Шотландия и се трансформира в претендентка за британския трон. За присъединяване си в заприказва против британската кралица Елизабет I е наказана за държавна измяна и е екзекутирана.

Предполага се, че Вансън прикрива портрета на кралицата след изтезанието ѝ

Той трансформира роклята на кралицата в черния дублет на лорда и прерисува дясната ѝ ръка в негова дясна ръка.

„ Това би обяснило, за какво портретът е толкоз необичайно нарисуван “, споделя Рей пред „ Индипендънт “.

В идващите няколко месеца забавната картина ще бъде изложена в Шотландската национална изложба за портрети, а посетителите ще могат да видят както външния портрет, по този начин и този, който се крие под него.


Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР