Учени се възползваха от рядката възможност да изучат идентични (монозиготни)

...
Учени се възползваха от рядката възможност да изучат идентични (монозиготни)
Коментари Харесай

Учени съпоставят близнаци, отгледани в различни държави. И резултатите са изненадващи

Учени се възползваха от рядката опция да изучат идентични (монозиготни) близнаци, разграничени при започване на живота си и отгледани в разнообразни страни от разнообразни фамилии. Резултатите са изненадващи.

Принципно е потвърдено, че до 80% от IQ-то е наследимо, като близнаците нормално имат едни и същи резултати на когнитивните проби. В този съответен случай обаче сред разграничените момиченца се следи забележителна разлика от 16 точки.

Разбира се, има и прилики, само че разликите също са забележими, което значи, че ще би трябвало да преосмислим метода, по който гледаме на интелекта и каква част от него се наследява от гените ни и каква – от средата, в която сме отгледани.

„ Сходствата в характера, самочувствието, психологичното здраве, удовлетворението от работата и здравната история са явни – пишат създателите в своя отчет. – В съпоставяне с предходни проучвания резултатите им във връзка с общата просветеност и невербалните разсъждения са очевидно разнообразни. “

Двойката е родена в Южна Корея през 1974 година На 2-годишна възраст момиченцатата се разделят, защото едно от тях се изгубва на локален пазар. След като е отведено в болница на към 160 км от своя дом и макар напъните на биологичното ѝ семейство да я открие, то в края на краищата е осиновено от двойка в Съединени американски щати.

Двойката се събира през 2020 година, откакто близначката, израснала в Съединени американски щати взима присъединяване в стратегия, която има за цел да наблюдава децата (с помощта на ДНК проби), които фамилиите в Южна Корея са изгубили. Впоследствие с близначките свързват откриватели, които ги подлагат на поредност от проби и изявленията.

Въпреки многото сходства посред им, в това число във връзка с психологично здраве и задоволеност от работата, близначката, отгледана от биологичното си семейство в Южна Корея, има по-високи резултати във връзка с перцептивни разсъждения и скорост на култивиране на информацията.

Специалистите не са сигурни на какво тъкмо се дължат тези разлики в резултатите. Близначката от Съединени американски щати претърпява три разтърсвания като стара, които я карат да се усеща като „ друг човек “. Невъзможно е обаче да кажем  сигурно дали това се е отразило на резултатите в когнитивните проби.

Освен това е значимо да отбележим, че като се изключи че се намират в разнообразни елементи на света, домовете, в които девойките израстват, са радикално разнообразни. Този в Съединени американски щати се е характеризирал с повече спорове и по-малко независимост спрямо този в Южна Корея.

„ Като оставим настрани другите страни и култури, близначките са отгледани в много разнообразни среди “, пишат откривателите.

Изследването също по този начин поддържа концепцията (по отношение на емпиризъм или биогенитизъм или природа против възпитание), че избрани поведенчески характерности могат да останат същите даже тогава, когато децата са отгледани в разнообразни среди; и двете близначки да вземем за пример имат еднообразно високи резултати във връзка с своите равнища на разсъдливост и самочувствие.

В най-общ проект спрямо Южна Корея Съединени американски щати се отличава с повече индивидуализъм и по-малко колективизъм във връзка с националната просвета. Изследователите считат, че тези културни разлики най-вероятно са оказали въздействие върху някои от резултатите на личностните проби.

Въпреки че е значимо да не прекаляваме със заключенията, направени въз основата на изследването на една-единствена двойка близнаци, откритията въпреки всичко са извънредно забавни. ДНК тестванията стават все по-достъпни и евентуално доста други близнаци, които са били разграничени като дребни, ще могат да се съберат още веднъж и надлежно учените ще разполагат с повече данни по въпроса.

„ Трябва да открием повече случаи като този, стига да съществуват – споделя еволюционният психолог Нанси Сегал от Държавния калифорнийски университет и водещ създател на изследването. – И ние към момента не разбираме всички забъркани механизми – от гените на молекулярно равнище до държанията, които следим всекидневно. “

Изследването е оповестено в Personality and Individual Differences.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР