Учени създадоха яйцеклетки от клетки, взети от мъжки мишки, и

...
Учени създадоха яйцеклетки от клетки, взети от мъжки мишки, и
Коментари Харесай

РЕВОЛЮЦИЯ: Мъжки мишки си родиха мишлeта

Учени сътвориха яйцеклетки от кафези, взети от мъжки мишки, и от тях се родиха седем мишлета, оповестиха Франс прес и Асошиейтед прес. Според експерти достижението е " революционно ". 

Използването на пробния способ при хора към момента е надалеч поради ниския % на успеваемост и на многочислените етични проблеми. Но това е пробив в региона на репродуктивната медицина, като дава опция на мъжки двойки, или даже на уединен мъж да има биологично дете, без да се прибягва до женска яйцеклетка.

Резултатите от проучванията на японски учени, ръководени от биолога Кацухико Хаяши от университета Кюшу, са оповестени и рецензирани в сп. " Нейчър ".

Екипът към този момент преди този момент е разкрил метод да трансформира кожни кафези от женска мишка в яйцеклетка, която да се употребява за раждане на здрави мишлета Този път учените организират същия опит с мъжка мишка, като вземат кожни кафези от опашката ѝ и ги трансформират в по този начин наречените плурипотентни стволови кафези, които  са в положение да се развият във всевъзможен тип кафези.

Както и при хората, клетките на мъжките мишки имат двойки хромозоми XY, а тези на женските - двойки XX.

Изследователите са получили към 6% кафези без Y хромозомата, която им дава мъжкия симптом, и по-късно са дублирали останалата Х хромозома, с цел да получат ХХ двойката, която е характерна за женската клетка. Трансформираните кафези са употребявани за основаване на яйцеклетки, оплодени със сперматозоиди на мъжки мишки и по-късно вградени в матката на женски мишки.  От 630 опита са се родили седем мишлета, т.е. триумфът е под 1%. Мишките са здрави и плодовити. 

Хаяши, който показа труда си предходната седмица на третата интернационална среща за редактиране на човешкия геном в Лондон, предизвести, че остават доста спънки преди опитите с хора.

Ницан Гонен, шеф на Лабораторията за установяване на пола в израелския университет " Бар-Илан ", сподели пред Агенция Франс Прес, че това е " революционно проучване ".

Теоретично техниката би разрешила на двама мъже да имат дете, като единият дава сперматозоидите, а другият - яйцеклетката. Възможно е също един мъж да обезпечи и сперматозоида, и яйцеклетката, което съгласно него би било " малко като клонирането на овцата Доли " - първия бозайник, клониран от стара клетка през 1996 година

Джонатан Байерл и Даяна Лърд, специалисти по репродукция и стволови кафези от Калифорнийския университет в Сан Франциско, изясняват в сп. " Нейчър ", че няма гаранция сходен опитът с човешки стволови кафези да успее. Но те назовават проучването " забележителна стъпка в репродуктивната биология ", с евентуално приложение за избавяне на заплашен тип, от който е останал единствено един репродуктивен мъжки.

От своя страна Ницан Гонен счита, че процедурата е " не доста ефикасна ", като 99% от ембрионите не оцеляват.

Тя би била още по-проблематична при хората, където интервалът на бременност е девет месеца, в съпоставяне със единствено три седмици при мишките. Това би нараснало неведнъж риска от крах. Освен техническите проблеми съществуват и етични въпроси.

" Фактът, че можем да създадем нещо, не значи безусловно, че би трябвало да го създадем (...), изключително когато става дума за човешки тип ", разяснява израелският откривател. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР