Учени създадоха плъх-робот за търсене на оцелели сред бедствия, съобщава

...
Учени създадоха плъх-робот за търсене на оцелели сред бедствия, съобщава
Коментари Харесай

Разработиха плъх-робот за търсене на оцелели при бедствия

Учени сътвориха плъх-робот за търсене на оживели измежду бедствия , оповестява Би Ти Ви. Изборът е паднал върху плъха, поради неговото умеене да се провира през тесни пространства.

Миниатюрният плъх-робот, наименуван SQuRo (Small-sized Quadruped Robotic rat), е създаден от китайски учени от Пекинския софтуерен институт от екип под управлението на професор Цин Ши. Роботът може да се употребява в избавителни акции, да вземем за пример за търсене на оживели под отломки в бедствени региони.

За модел на при основаването на робота е служел сивия норвежки плъх. Плъхът-робот може да имитира придвижванията и държанието на същинските гризачи.

При проектирането му инженерите са се пробвали да възпроизведат придвижванията и структурата на тялото на плъх , като копират пропорциите на крайниците му и степента на независимост на пъргавина на ставите му.

Роботът се ръководи от компютър. Той може да прикляка, да тича, да пълзи, да се обръща и да става след рухване. По време на лабораторните проби плъхът-робот е пропълзял по кулоар с дължина 9 сантиметра, преодолял е преграда с височина 3 сантиметра и се е изкачил по 15-градусов скат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР