Учени създадоха нова ултра бяла боя, която може да отразява

...
Учени създадоха нова ултра бяла боя, която може да отразява
Коментари Харесай

Създадоха ултра бяла боя с толкова висока отразителност, че дори охлажда сградите

Учени сътвориха нова ултра бяла багра, която може да отразява 95,5 % от слънчевата светлина, достигаща до нейната повърхнина. Въпросното необикновено свойство разрешава на обектите, покрити с нея (например сгради) да се охлаждат и да доближават температури, по-ниски от околната среда даже в случаите, когато са изложени на директна слънчева светлина. Това е едно необикновено техническо достижение, което би могло да ни помогне в борбата с световното стопляне.

Екипът е тествал боята в границите на два дни. Когато Слънцето се е намирало в най-високата си точка на небосклона, повърхността, покрита с новата багра, е била с минимум 1,7 градуса по Целзий под тази на обектите в региона. През нощта е останала с 10 градуса под температурата на въздуха.

Тази инфрачервена фотография демонстрира, че буквата P, боядисана с новата отразлителна багра, е доста по-студена от останалата повърхнина, оцветена с комериална багра. Източник:    Xiangyu Li, PhD student of the School of Mechanical Engineering at Purdue University

Боята, основана от експерти от университета „ Пардю “, щата Индиана, е акрилна и съдържа калциев карбонат вместо обичайните частици от титанов двуокис. По този метод се понижава количеството ултравиолетова светлина, която всмуква.

„ Нашата багра е съвместима с индустриалните процеси на комерсиалните бои, а цената е същата или даже по-ниска “, прибавя преподавателят по машинно инженерство в университета " Пардю " Шълин Руан.

Следващата цел на създателите е да изложат боята на други фактори - да вземем за пример ултравиолетова светлина, прахуляк, вода и препарати за разчистване - и още веднъж да ревизират нейната успеваемост. Също по този начин те имат желание да я нанесат и върху реалистични материали, с цел да видят какъв брой добре се задържа върху повърхността и да се уверят, че има всички нужни качества, с цел да размени към този момент съществуващите бои.

Изследването е оповестено в Cell Reports Physical Science.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР