Учени създадоха изкуствени миши ембриони от стволови клетки, без сперма,

...
Учени създадоха изкуствени миши ембриони от стволови клетки, без сперма,
Коментари Харесай

Учени създадоха синтетичен миши ембрион с мозък и туптящо сърце

Учени сътвориха изкуствени миши ембриони от стволови кафези, без сперма, яйцеклетки или матка.

Лабораторно основаните миши ембриони са като естествените до осмия ден след оплождането. Те съдържат същите структури, в това число и такава като туптящо сърце.

Учените се надяват в кратковременен проект да употребяват тези ембриоиди, с цел да изучат по-добре ранните етапи на развиване и механизмите на заболявания, без да прибягват до толкоз доста лабораторни животни. Те биха могли също да основат предпоставки за приемане на човешки ембриони за проучвателен цели в бъдеще.

Резултатите от проучването са оповестени в сп.  Nature  от Магдалена Зерницка-Гьоц от Калифорнийския софтуерен институт и нейни сътрудници. Статията е следващата, в която се разказват синтетични миши ембриони.

Подобно проучване на Джейкъб Хана от Научния институт " Вайцман " в Израел и неговите сътрудници беше оповестено този месец в списание Cell. Хана също е съавтор на публикацията в Nature.

Зерницка-Гьоц, специалист по биология на стволовите кафези, споделя, че една от аргументите да се изследват ранните стадии на развиване, е да се получи повече информация за това за какво по-голямата част от човешките бременности се губят на ранен стадий, а ембрионите, основани за ин витро оплождане, не съумяват да се вграждат и развият в до 70% от случаите, добавя Българска телеграфна агенция. Изследването на естественото развиване е мъчно по доста аргументи, споделя тя, в това число заради обстоятелството, че доста малко човешки ембриони се подаряват за научни цели. Съществуват и етични ограничавания.

Създаването на модели на ембриони е различен метод за проучване на тези проблеми.

За да основат синтетичните ембриони (или ембриоиди), учените комбинират ембрионални стволови кафези и два други типа стволови кафези - всички от мишки. Те употребяват специфичен тип ястие, което позволяваше на трите типа кафези да се обединят. Въпреки че основаните от тях ембриони не са съвършени, Зерницка-Гьоц споделя, че най-хубавите от тях са били " неразличими " от естествените миши ембриони. Освен структурата, сходна на сърце, те развиват и структури, сходни на глава.

" Това е в действителност първият модел, който разрешава да се учи развиването на мозъка в подтекста на целия разрастващ се миши ембрион ", твърди тя.

Подобни старания се вършат от десетилетия и както Зерницка-Гьоц, по този начин и Хана обявиха, че техните групи са работили по това проучване доста години. Зерницка-Гьоц сподели, че нейната група е показала проучването си в сп. Nature през ноември.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР