Учени съобщават за седми пациент, излекуван от ХИВ след трансплантация

...
Учени съобщават за седми пациент, излекуван от ХИВ след трансплантация
Коментари Харесай

Седми поред: излекуваха от ХИВ пациент с трансплантация на костен мозък

Учени оповестяват за седми пациент, оздравял от ХИВ след трансплантация на костен мозък
Учени оповестяват за седми пациент, евентуално оздравял от вируса ХИВ, откакто е направена трансплантация на костен мозък, съобщи Агенция Франс Прес.
Това е оповестено преди началото на 25-ата Международна конференция по въпросите на СПИН, която следва да се организира в Мюнхен.
Пациентът е 60-годишен немец, в чието тяло към този момент няма следи от вируса.
Мъжът, поискал анонимност, е наименуван „ новият берлински пациент “
след първия „ берлински пациент “ – Тимъти Рей Браун. Той беше първият човек, разгласен за оздравял от ХИВ през 2008 година Браун умря от рак през 2020 година, напомня Агенция Франс Прес.
Германецът, който е на 60 години, е диагностициран с ХИВ през 2009 година
Трансплантация на костен мозък му е направена за лекуване на левкемия през 2015 година Антиретровирусното лекуване е спряно в края на 2018 година
Близо шест години по-късно вирусът към този момент не е в тялото на мъжа, споделят откривателите, които ще показват случая на конференцията в Мюнхен идната седмица.
Въпреки че не могат да бъдат „ безусловно сигурни “, че всички следи от вируса са изчезнали, „ казусът на този пациент е доста индикативен за излекуването от ХИВ “, споделя пред Агенция Франс Прес Кристиан Геблер, доктор в берлинската болница „ Шарите “, която организира лечението.
„ Той се усеща добре и е въодушевен от концепцията да способства за нашите проучвателен старания “, прибавя медикът.
С над петгодишен интервал на ремисия германецът „ е близо “ до това да се смята за оздравял, сподели на конференция Шарън Люин, президент на Международното СПИН сдружение.
Според нея този случай се разграничава от други пациенти с дълготрайни ремисии.
Всички, като се изключи един, са получили стволови кафези от донори на костен мозък с рядка разновидност на гена CCR5, за който е известно, че предотвратява проникването на ХИВ в клетките. Донорите са наследили две копия на мутиралия ген – по едно от всеки от родителите си, отбелязва Агенция Франс Прес.
„ Новият берлински пациент “ е първият, получил стволови кафези от донор,
който е наследил единствено едно копие – доста по-често срещана настройка, която дава очаквания за повече евентуални донори.

Доктор Люин дефинира случая като „ обещаващ “.
„ Женевският пациент “, оголен през 2023 година, е друго изключение: той е получил трансплантация от донор без никаква разновидност на този ген.
И въпреки тези случаи да дават вяра, че един ден вирусът ще бъде лечим, трансплантацията на костен мозък към момента е доста скъпа и рискована, даже немислима за множеството носители на ХИВ, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР