Учени са забелязали неизвестни досега колонии от императорски пингвини в

...
Учени са забелязали неизвестни досега колонии от императорски пингвини в
Коментари Харесай

Учени откриха неизвестни досега колонии от императорски пингвини в Антарктида

Учени са забелязали незнайни до момента колонии от императорски пингвини в Антарктида на нови сателитни изображения, съобщи Асошиейтед прес. 

 

Императорските пингвини, считани за " съвсем застрашени " от изгубване, са най-големите пингвини в света. Те отглеждат дребните си по време на антарктическата зима върху сектори от заледен морски лед. Ако обаче ледът се разпадне, преди пиленцата да се оперят, множеството от тях ще загинат.

 

Според новото проучване най-малко някои императорски пингвини реалокират колониите си, защото топящият се лед вследствие на изменението на климата заплашва местата за размножаване. 

 

Една колония от пингвини покрай залива Халей наподобява се е преместила на към 30 километра на изток, отбелязва Питър Фретуел, откривател от Британската антарктическа работа. Той добавя, че нестабилните условия, почнали през 2016 година, са създали остарялото местонахождение рисково.

 

" Императорските пингвини са се заели да търсят по-стабилен морски лед ", споделя Фретуел. 

 

Четирите новооткрити колонии евентуално са съществували от доста години, само че учените не са ги забелязали преди този момент. Това са най-вече дребни колонии, всяка от които наброяваща под 1000 размножаващи се двойки. 

 

Понастоящем на учените са известни 66 колонии от императорски пингвини. 

 

Новозабелязаните колонии не трансформират доста общата оценка на популацията - понастоящем тя е по-малко от към 300 000 размножаващи се двойки, само че оказват помощ на учените да проследят придвижването на пингвините.

 

Не излиза наяве дали някоя от новоустановените колонии може да е откъснала се група от други по-големи колонии. Изяснява се обаче, че местата за размножаване се трансформират, а стоплянето на света значи, че от ден на ден пингвини ще се местят, разясняват експерти, които не са взели участие в проучването. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР