Учени са тествали нова технология, която дава възможност да се

...
Учени са тествали нова технология, която дава възможност да се
Коментари Харесай

Нова технология предсказва излизането от кома

Учени са тествали нова технология, която дава опция да се открива дали даден пациент ще излезе от кома. Това е нужно, с цел да се разбере дали медицинските грижи за него да продължат или да бъдат прекратени, оповестява Агенция Франс Прес.

Става въпрос за избран тип кома, в която се изпада след прекъсване на сърдечната активност.

Изследването е обхванало 200 пациенти, които били в кома повече от 7 дни, в 14 медицински центъра във Франция, Италия и Белгия. Пациентите били подложени на магнитнорезонансна томография, с цел да се изследва придвижването на гръбначномозъчната течност в мозъка.

Като решили степента на анархия, обвързвана с въпросното придвижване, учените определили прагове, които разрешават да се предвижда вероятността пациентите да излязат от кома след шест месеца.

"Става въпрос за анатомични данни, които не се трансформират ", съобщи един от създателите на проучването Луи Пюибасе от болничното заведение "Питие Салпетриер " в Париж, представен от Българска телеграфна агенция. "Целта е да се разполага с задоволително надеждни данни, с цел да се реши дали медицинските грижи да бъдат спрени, или не. В някои страни тези грижи бързо се преустановяват, а в други не престават дълго.

Новата технология има преимущества пред всички употребявани до момента проби. Получените резултати обаче би трябвало да бъдат доказани от широкомащабни проучвания ", обясни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР