Учени са създали роботи, които могат да променят формата си

...
Учени са създали роботи, които могат да променят формата си
Коментари Харесай

Създадоха робот от течен метал като в Терминатор

Учени са основали роботи, които могат да трансформират формата си сред твърдо и течно положение, което им разрешава да правят умопомрачителни подвизи като скачане, катерене и даже излизане от клетка по метод, който злокобно припомня на роботите T-1000 от поредицата „ Терминатор “.

Формата и придвижванията на машините се управляват от магнитни полета, метод, който може да докара до нови биомедицински и инженерни технологии, като целево снабдяване на медикаменти, сглобяване на вериги или основаване на универсални винтове.

Меките роботи нормално са доста по-гъвкави от техните сътрудници с твърдо тяло, само че компромисът е, че те не са толкоз мощни, бързи или лесни за ръководство като солидните машини. Сега интернационален екип от инженери е създал материал, направен от галий, който е вграден с дребни магнитни микрочастици.

Тази „ магнитоактивна фазова преходна материя “ (MPTM) неповторимо съчетава високата механична здравина, потенциал на натоварване и бързата скорост на придвижване на твърдата фаза с „ отлична морфологична адаптивност (удължаване, делене и сливане) в течната фаза “, твърди изследването, оповестено в списание Matter.

„ Хората работят върху тези дребни, магнитно реагиращи роботи и машини от много време насам “, споделя Кармел Маджиди, който управлява лабораторията за меки машини в университета Карнеги Мелън и е старши създател на новото изследване. „ Успоредно с това моята група е пионер в доста техники, употребяващи течни метали – метали като галий, които имат доста ниска точка на размразяване. “

„ Това е един от опитите за обединение на тези два метода и просто виждаме какво се случва, когато започнете да смесвате тези две неща дружно “, продължава той. „ Надеждата ни беше за сюжет „ най-хубавото от двата свята “, където бихме могли да се възползваме от високата електрическа проводимост и способността за смяна на етапа на метала галий с магнитната реакция на системите от магнитни микрочастици. “

Машините, които екипът построи, съумяха да реагират на магнитни полета заради магнитните микрочастици в телата им. Поставяйки роботите в изменчиво магнитно поле, Маджиди и сътрудниците му от университета „ Сун Ятсен “ и университета „ Джъджианг “ в Китай ги карат да се движат и даже да се нагряват, тъй че да се втечнят, написа hicomm.bg.

„ Когато имате метал, който е в наличието на изменчиво магнитно поле, знаем от главните правила на електромагнетизма, че това предизвиква непринудено протичане на електрически ток през този метал “, изяснява Маджиди. „ Това е оня импровизиран електрически ток, който загрява метала и го кара да се стопи. “

С тази техника откривателите съумяха да накарат MPTM роботи да запояват вериги, да се оформят в повсеместен винт, да извадят предмети от кутия и да преодолеят писти с трудности.

Те също съумяха да създадат малко LEGO дребосъче от MPTM, което се втечнява и се движи през решетките на клетка. Въпреки че наподобява, че роботът се самослива в истинската си форма от другата страна, Маджиди разяснява, че е бил ръчно модифициран от екипа и по-късно върнат назад в фрагмента.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР