Учени са открили чисто нов тип клетки в човешкото тяло,

...
Учени са открили чисто нов тип клетки в човешкото тяло,
Коментари Харесай

Откриха непознати досега клетки в човешкото тяло

Учени са разкрили чисто нов вид кафези в човешкото тяло, криещи се в деликатните бронхи на белите дробове. Новооткритите кафези играят жизненоважна роля в поддържането на вярното действие на дихателната система.

Те даже могат да вдъхновят нови лекувания за превръщане на резултатите от някои болести, свързани с тютюнопушенето, съгласно ново изследване, написа уеб сайтът.

Клетките, известни като

секретиращи кафези на дихателните пътища (RAS) ,

се намират в дребни разклонения на бронхите, известни като бронхиоли, които са покрити с алвеоли – дребни мехурчета, които обменят О2 и въглероден диоксид с кръвния поток*.

Тези нови RAS кафези са сходни на стволовите кафези и са способни да поправят увередените кафези на алвеолите и да се трансформират в нови.

Учените откриват RAS клетките, откакто са разочаровани от рестриктивните мерки, които им оферират от това да разчитат на бели дробове на мишки като модели, с които да изследват човешката респираторна система. Заради избрани разлики сред двете, учените се затруднявали да попълнят празноти в познанията си за човешката дихателна система.

За да придобият по-добро схващане за тези разлики на клетъчно равнище, екипът от учени взема тъканни проби от белите дробове на здрави човешки донори и проучва гените в обособените кафези, които разкриват непознатите до момента RAS кафези.

RAS клетките извършват две съществени функционалности .

Първо, те отделят молекули, които поддържат течната обвивка по продължение на бронхиолите, като оказват помощ за попречване на колапса на дребните дихателни пътища и усилват оптимално ефектвиността на белите дробове.

Второ те могат да работят като прогениторни клетки** за алвеоларни кафези вид 2 – специфичен вид алвеоли, които отделят химикал, който се употребява частично за възобновяване на други повредени алвеоли.

Изследователите считат, че RAS клетките могат да играят основна роля при заболяванията, свързани с тютюнопушенето ,

като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

ХОББ е резултат от инфектиране на дихателните пътища в белите дробове, което може да бъде породено от тютюнопушене и от време на време замърсяване на въздуха. Възпалението на дихателните пътища затруднява вярното приемане на задоволително О2 за белите дробове; вследствие на това ХОББ има сходни признаци като астмата. ХОББ може също да докара до емфизем, при който алвеолите са трайно унищожени, и продължителен бронхит – продължителна и интензивна кашлица, нормално съпроводена от остатък на храчки.

На доктрина RAS клетктие би трябвало да предотвратяват или най-малко да облекчават резултатите на ХОББ посредством възобновяване на повредените алвеоли. Учените обаче подозират, че тютюнопушенето може да повреди или даже изцяло да унищожи новите кафези, което води до появяването на болести като ХОББ.

На пациентите с ХОББ постоянно се предписват противовъзпалителни медикаменти или терапия с О2 за облекчение на признаците. Но това са единствено краткотрайни решения и не вършат нищо за превръщане на заболяването. RAS клетките евентуално могат да се употребяват за възстановяване на лекуването или даже за лекуване на ХОББ, стига откривателите да могат да вярно да употребяват регенеративните свойства на тези кафези.

Проучването е оповестено онлайн в списание на 30 март.

*При процеса поемане, алвеолите издърпват кислорода от въздуха и го вкарват в неокислената кръв, а при издишване – изпомпват въглеродния диоксид от кръвта

**Прогениторната клетка е клетка, която има способността да се диференцира в различен вид клетка, сходно на това по какъв начин стволовите кафези се диференцират в други кафези.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР