Учени са изследвали останките от кралица от Меровингите и са

...
Учени са изследвали останките от кралица от Меровингите и са
Коментари Харесай

Кралица на франките разкрива тайни

Учени са изследвали останките от кралица от Меровингите и са изяснили за какво нейните бели дробове са се съхранили в положително положение.

Открит откъс от бял дроб на кралица от Меровингите (първата династия на франкски крале в историята на Франция) се е съхранил прелестно с помощта на въздействието на сребърни йони, от които е изработен нейният колан, и въвеждането на примес от подправки и сок от ароматни растения в тялото ѝ. Откритието е оповестено в Discovery Newsletter.

Международна група учени отпред с Рафаела Бианучи, биоантрополог от университета на Торино, е открила, че дробовете на кралица Арнегунда (515–580 г.), втора жена на франкския крал Хлотар I и майка на крал Хилперих I, са били подложени на въздействието на сребърни йони и специфична инжекция, вследствие на което са се съхранили прелестно. Благодарение на сканираща електронна микроскопия откривателите са разкрили на съхранени тъкани от белите дробове огромно количество сребърни йони.

„ Когато открихме колана от медна сплав на талията на кралицата, взехме решение, че сребърен оксид е попаднал в дробовете заради честото му носене “, споделя Бианучи.

Но освен коланът може да е оказал въздействие на тъканите на органа. Биологични проучвания са открили, че процесът на мумифициране, който се е състоял в обвиване на тялото в ленени бинтове, обработени със примес от мащерка, коприва, смирна и алое, е съдействал за съхранението на биологичния материал.

Исторически свидетелства сочат, че тази процедура е провеждана с телата на кралските особи и светците. Меровингите са я заимствали от римляните, които на собствен ред са я взели от египтяните.

Меровингите са управлявали от края на V доникъде на VIII век на териториите на актуалните Франция и Белгия. Те са произлезли от салическите франки.

Гробницата на Арнегунда в Сен Дени. (Potrowl/Wikimedia Commons)

Гробницата на Арнегунда е открита през 1959 година в базиликата Сен Дени от френския археолог Мишел Флери. В гробницата се намирали останките на жена в богати облекла, а измежду множеството скъпоценности е открит и пръстен с гравиран надпис Arnegundis Regina , което е разрешило идентифицирането на гробницата.

Но тези остатъци били изгубени през 1960 година и открити отначало чак през 2003 година

Изследователите са открили, че кралицата е умряла на 61 години, само че точните аргументи за нейната гибел и до момента не са ясни.

Авторите на проучването прибавят, че името Арнегунда в превод от старонемски значи „ войнствена орлица “. Интересен факт от биографията на „ орлицата “ е, че нейната сестра и първа жена на Хлотар – Унгунда, се е обърнала към брачна половинка си с молба да откри за нейната родственик почитан и състоятелен мъж.

Хлотар (чието име на франкски значи „ фамозен със своите сражения “) не намерил по-достоен от себе си и се оженил за Арнегунда.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР