Учени разработиха техника за формиране на нов хрущял за нос

...
Учени разработиха техника за формиране на нов хрущял за нос
Коментари Харесай

Печатат хрущял за нос на 3D биопринтер


Учени създадоха техника за образуване на нов хрущял за нос от донорски кафези на пациента
(снимка: University of Alberta)

Изследователи от Университета в Алберта са създали нова техника за 3D щемпел на хрущяли с неправилна форма. Тя м оже да се употребява за възобновяване на носа (например при пациенти с рак на кожата), като отстрани нуждата от взимане на проби от хрущял от други елементи на тялото.

Носът е едно от най-често срещаните места за развиване на. Това не е изненадващо, като се има поради какъв брой постоянно носът е изложен на слънчева светлина. Лечението на тази патология постоянно изисква унищожаване на сектори от кожата и хрущяла, само че поради значимостта на носа в цялостното естетическо усещане за лицето, пациентите след това желаят да поправят тези деформации.
още по тематиката
Корекцията нормално се прави благодарение на хрущял, взет от друга част на тялото, като ребрата. Но това от своя страна основава повече проблеми: интервенцията може да докара до спомагателни затруднения и пробите от хрущяла не постоянно се вписват добре във формата на носа.

В ново проучване екипът на отглежда хрущял в лаборатория. Това взема решение и двата казуса, защото не е належащо да се вземат проби от други елементи на тялото, а също така хрущялите могат да бъдат тъкмо завършени, с цел да дават отговор на характерностите на лицето на избран пациент.

Екипът взел човешки кафези от носния хрущял и по-късно ги смесил с хидрогел от говежди колаген. Получената примес се зарежда в биопринтер, задава се нужната форма и се оставят клетките за обработване за към четири седмици. През това време сместа се трансформира във функционален хрущял, подготвен за трансплантация на пациента.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР