Учени разработиха синтетична молекула, която убива супербактериите. Изследователи от университетите

...
Учени разработиха синтетична молекула, която убива супербактериите. Изследователи от университетите
Коментари Харесай

Учени разработиха синтетична молекула, която убива супербактериите

Учени създадоха синтетична молекула, която убива супербактериите. Изследователи от университетите в Харвард и Илинойс са основали нова молекула, която дейно обезврежда доста типове бактерии, когато е тествана върху животни. Това е крезомицин, за който е потвърдено, че убива доста варианти резистентни на антибиотици бактерии, като Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa. Cresomycin към момента не е създаден като лекарство, нито е подготвен да бъде тестван в клинични изпитвания върху хора. Но това е доста обещаваща стъпка към създаването на нови лекувания.

„ Антибиотиците са основата, върху която се крепи актуалната медицина.

Без антибиотици доста авангардни медицински процедури, като хирургия, лекуване на рак и трансплантация на органи, биха били невъзможни за осъществяване “, сподели съавторът на проучването Келвин Ву.

Крезомицин принадлежи към клас антибиотици, известни като потенцирани линкозамиди. Той работи, като се насочва към рибозомата на бактериите, дребната протеинова фабрика, която се намира във всяка жива клетка. Точно както тези машини вземат пластмасови молекули и ги употребяват, с цел да създадат предмети с всякаква форма, рибозомите вземат генетична информация от РНК и я употребяват, с цел да създадат протеини.

„ Рибозомите са нещо като молекулярен 3D принтер “,

сподели Юрий Поликанов, систематичен биолог от Университета на Илинойс в Чикаго и съавтор на проучването.

Тъй като протеините са от значително значение за съвсем всички клетъчни действия, рибозомите са жизненоважни за бактериите. Ето за какво доста антибиотици са предопределени да се насочат към тях. Бактериите обаче непрестанно се развиват и одобряват нови механизми, с цел да оцелеят. В някои случаи те вършат това посредством проникване на метилова група в тяхната рибозома. Когато антибиотик се опита да се свърже с рибозомата, метиловата група го отблъсква.

Метиловата група работи като дребен шип, който се вкарва в мястото, което антибиотикът се надява да заеме, изясни Поликанов. Но за разлика от предходните антибиотици, новата молекула се свързва толкоз крепко с рибозомата, че всъщност отхвърля резултата на метиловата група.

В новото изследване, оповестено в списанието Science, учените са основали синтетичната молекула

в твърда форма, която доста наподобява на нейната свързваща цел, и са разкрили, че е извънредно ефикасна против голям брой форми на бактерии. Например, опитите демонстрираха, че новата молекула може да инхибира растежа на два съществени типа бактерии, в това число мултирезистентни варианти на Staphylococcus aureus, Escherichia coli и Pseudomonas aeruginosa както в лабораторни проби за просвета, по този начин и в модел на мишка.

„ Ние не посочваме, че молекулата е изцяло усъвършенствана за инхибиране на бактериалната рибозома “, пишат учените, добавяйки обаче, че „ констатациите предвещават положително бъдещо разкриване на антибактериални сътрудници, необятно ефикасни против антимикробна устойчивост “.

 

Източник:  Independent /Превод: SafeNews
Още вести четете в категорията Свят 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР