Учени представиха първото задълбочено изследване на звездна дюна, като разкриха

...
Учени представиха първото задълбочено изследване на звездна дюна, като разкриха
Коментари Харесай

Тайните на звездните дюни: открития и изследвания

Учени показаха първото задълбочено проучване на звездна дюна, като разкриха вътрешната конструкция на тези геоложки обекти и демонстрираха какъв брой време е било належащо, с цел да се образува една от тях - по-бързо от предстоящото, само че въпреки всичко в продължение на доста епохи, заяви Ройтерс. 

Звездните дюни са измежду чудесата на пустините. Приличат на пирамиди, с височина до 300 м, като наподобяват звезди, тъй като от централния връх се спускат хребети в разнообразни направления. 

Изследването на учени от уелския университет в Абъристуит е концентрирано върху звездна дюна в Източно Мароко, наречена Лала Лалия, което на локалния берберски език значи " най-високата свещена точка ". Тя е в пустинята Сахара, на към 5 км от град Мерзуга, покрай границата с Алжир.

Лала Лалия се издига на към 100 м над близките дюни и е необятна към 700 м, като съдържа към 5,5 т пясък. Изследователите са употребявали радар, с цел да надникнат навътре в дюната, както и луминесцентно датиране, с цел да дефинират какъв брой време е лишило образуването на Лала Лалия. Методът се основава на количеството сила, уловена в песъчинките. Отговорът е към 900 години, като са натрупвани почти 6400 метрични тона годишно, защото вятърът непрестанно разнася пясък из пустинята.

Звездните дюни съставляват малко под 10 % от дюните в пустините на Земята и са най-високите, като превъзхождат други типове като тези с форма на полумесец и вършиме и дълги линейни дюни. Те са видяни и на Марс, и на огромната луна Титан на Сатурн.

Звездните дюни се образуват в региони със комплициран ветрови режим, в които вятърът духа от разнообразни направления.

Учените откриха също, че Лала Лалия се движи на запад със скорост към 0,5 м годишно. 

Въпреки че в този момент съществуват доста звездни дюни, от предишното е непокътната единствено една в пясъчник на 250 милиона години в Шотландия. След като към този момент е известна вътрешната им конструкция, откривателите се надяват да бъдат разпознати повече варовикови остатъци от антични звездни дюни.

В проучването са взели участие и експерти от университета Бърбек в Лондон. 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР