Учени представиха първото задълбочено изследване на звездна дюна, като разкриха

...
Учени представиха първото задълбочено изследване на звездна дюна, като разкриха
Коментари Харесай

Учени разкриха тайните на звездните дюни

Учени показаха първото задълбочено проучване на звездна дюна, като разкриха вътрешната конструкция на тези геоложки обекти и демонстрираха какъв брой време е било належащо, с цел да се образува една от тях - по-бързо от предстоящото, само че въпреки всичко в продължение на доста епохи, заяви Ройтерс. 

Звездните дюни са измежду чудесата на пустините. Приличат на пирамиди, с височина до 300 м, като наподобяват звезди, тъй като от централния връх се спускат хребети в разнообразни направления. 

Изследването на учени от уелския университет в Абъристуит е концентрирано върху звездна дюна в Източно Мароко, наречена Лала Лалия, което на локалния берберски език значи " най-високата свещена точка ". Тя е в пустинята Сахара, на към 5 км от град Мерзуга, покрай границата с Алжир.

Лала Лалия се издига на към 100 м над близките дюни и е необятна към 700 м, като съдържа към 5,5 т пясък. Изследователите са употребявали радар, с цел да надникнат навътре в дюната, както и луминесцентно датиране, с цел да дефинират какъв брой време е лишило образуването на Лала Лалия. Методът се основава на количеството сила, уловена в песъчинките. Отговорът е към 900 години, като са натрупвани почти 6400 метрични тона годишно, защото вятърът непрестанно разнася пясък из пустинята.

Звездните дюни съставляват малко под 10 % от дюните в пустините на Земята и са най-високите, като превъзхождат други типове като тези с форма на полумесец и вършиме и дълги линейни дюни. Те са видяни и на Марс, и на огромната луна Титан на Сатурн.

Звездните дюни се образуват в региони със комплициран ветрови режим, в които вятърът духа от разнообразни направления.

Учените откриха също, че Лала Лалия се движи на запад със скорост към 0,5 м годишно. 

Въпреки че в този момент съществуват доста звездни дюни, от предишното е непокътната единствено една в пясъчник на 250 милиона години в Шотландия. След като към този момент е известна вътрешната им конструкция, откривателите се надяват да бъдат разпознати повече варовикови остатъци от антични звездни дюни.

В проучването са взели участие и експерти от университета Бърбек в Лондон. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР