Учени предполагат, че са установили причината, поради която вълците в

...
Учени предполагат, че са установили причината, поради която вълците в
Коментари Харесай

Изследователи проучват защо вълците в различни райони на Северна Америка променят цвета на козината си

Учени допускат, че са открили повода, заради която вълците в разнообразни региони на Северна Америка сменят цвета на козината си, заяви електронното издание " Юрикалърт ".

Изследването е на експерти от университета на Оксфорд, висшето образователно заведение на щата Пенсилвания и от народен парк Йелоустоун в Съединени американски щати.

Пътувайки от северните елементи на Канада през Скалистите планини в Съединени американски щати към Мексико, колкото по на юг човек се движи, толкоз повече черни вълци среща. Причините за това от много време озадачават учените.

" В множеството региони на света черните вълци липсват или са огромна необичайност, само че в Северна Америка те са постоянно срещани на едни места, а на други ги няма ", изяснява професор Тим Коулсън от Катедрата по биология на Оксфордския университет, който управлява проучването. Изследователите от много време се пробват да открият на какво се дължи това.

" Сега имаме пояснение, учредено на изследвания на вълци в Северна Америка и на модел, изработен въз основата на данни, събрани от сътрудници, които работят в националния парк Йелоустоун ", изяснява той в обява в изданието " Сайънс ".

Цветът на козината на вълците зависи от избран ген. В взаимозависимост от него животното може да е черно или сиво.

Специалистите откриват, че този ген може да играе роля и при отбраната против болести, в това число и против вируса на заболяването гана (CDV). Според тях черната четина е обвързвана със способността на вълците да оцеляват след преболедуване от тази зараза.

За да ревизират това, специалистите проучват 12 популации вълци в Северна Америка. Целта е да се откри дали съществуването на антитела за заболяването гана е знак за вероятността животното да е с черна четина. Ако вълк има антитела, то това значи, че в предишното се е заразил и е оживял.

Така учените стигат до извод, че вълците с антитела против гана са по-склонни да бъдат черни, в сравнение с сиви. Освен това се оказва, че животните с тъмна четина постоянно са в региони, където се появяват огнища на инфекцията.

Изследователите проучват данни повече от 20 години от популацията на вълците в националния парк Йелоустоун. Те установяват, че черните вълци са по-склонни да оцелеят при експлоадиране на гана в съпоставяне със сивите. На базата на тези резултати стигат до хипотезата, че на местата, където има огнища на заболяването, вълците евентуално избират сътрудници с противопоставен цвят на козината, с цел да усилят до оптимално вероятността дребните им да са с черна четина.

Изследователите допускат, че други типове може да следват сходен модел. Много инсекти, земноводни, птици и бозайници, като се изключи хората, вършат асоциации сред цвят и резистентност на заболявания. Възможно е съществуването на заболяване или честотата на пораждане на огнище на зараза да е значим фактор, влияещ върху цвета на желания сътрудник, допускат учените.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР