Учени откриха в калните води на японски горещ извор нов

...
Учени откриха в калните води на японски горещ извор нов
Коментари Харесай

Новооткрит вирус превръща своите жертви в „камък“

Учени откриха в калните води на японски парещ извор нов вирус, който звучи по този начин, като че ли е пристигнал от древногръцките митове.

Т.нар. „ Медузавирус “, кръстен явно на митичното създание Медуза, може да трансформира своите жертви в „ камък “. Той принадлежи на групата на “гигантските вируси ”, които имат впечатляващо големи геноми спрямо множеството други вируси.

Вирусът заразява едноклетъчни организми, като ги кара да образуват дебела външна обвивка и да минават в латентно положение. Амебите минават в такова положение в отговор на стресиращи промени в околната среда.

Външният слой на този неповторим вирус е покрита и със стотици шипове със сферични глави, които защищават генетичния му материал. Изследователите от Токийския университет настояват, че невероятният тип принадлежи към едно напълно ново семейство „ великански вируси “ – Medusaviridae. Те са безапелационни, че той ще им помогне да научат повече за това по какъв начин тъкмо този вид вируси са преплели пътищата си с еукариотите – клетките, които съставляват растенията, животните и гъбите.

Източник:  Journal of Virology

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР