Учени откриха непознати досега минерали в гигантски метеорит. Става дума

...
Учени откриха непознати досега минерали в гигантски метеорит. Става дума
Коментари Харесай

Учени откриха непознати досега минерали в метеорит

Учени откриха непознати до момента минерали в великански астероид. Става дума за обекта " Ел Али ", който беше открит в Сомалия през 2020 година, оповестява CNET.

Това е един от най-големите астероиди откривани до момента на Земята. Той е с тегло 16.5 тона, като попада на 9-то място в класацията за най-големи и тежки астероиди.

Малки части от него са взети и разпратени до разнообразни лаборатории по света. Учени от Университета на Алберта в Канада са получили парче с тегло 70 грама. Именно те са разкрили два нови минерала, които не са налични на Земята.

Минералите са кръстени " елаийт " и " елкинстантонит ". Първият е кръстен в чест на града, който се намира наоколо до мястото, където е открит " Ел Али ". Вторият е в чест на Линди Елкинс-Тантон, която е началник на задачата Psyche на НАСА.

" Когато ктириеш нов минерал, това значи, че действителните геоложки условия, химическият състав на скалата, е друг от това, което е откривано до момента. И това го прави толкоз вълнуващо. В този астероид има два публични минерала, които са нови за науката ", споделя Крис Хърд, геолог от Университета на Алберта.

Самият астероид " Ел Али " също е много забавен за учените. Той е разказан като нов вид стоманен астероид. Съставът му е изследван посредством нов способ за съпоставяне на минералите с база данни с познати минерали, в това число и такива, които са синтетично основани в лаборатория. Това разрешава доста по-бърз разбор, с цел да се потвърди, че даден минерал е нов.

Данните към този момент са показани на научната общественост. Сега следва в допълнение проучване на минералите за да се разбере дали могат да подскажат по какъв начин се е формирал " Ел Али ".

Допълнително проучване на астероида обаче ще е мъчно. Учените разполагат единствено с дребните частици от него. Според информация на Хърд, главното тяло е било изкопано и преместено в Китай, като има клюки, че може да се приготвя за продажба.

Учените се надяват да намерят метод да се снабдят с още проби от " Ел Али ". Те споделят, че към този момент са разпознали евентуален трети напълно нов минерал в тестът и не изключват опцията другите елементи на астероида да имат още новости за науката.

Откриването на минерали и субстанции е значимо освен за геолозите, споделя Хърд. Всяко ново сходно изобретение може да е от изгода за всички, защото може да докара до основаване на материали и други новости за обществото.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР